Forum > i30 GD
[i30] [i30] Dołożenie tempomatu - nowa i30
maureliusz:
Dzięki to już coś. Zatem na dzisiaj:
--- Cytat: "MarcinBrown" ---Witam,
Maureliusz, musisz sprawdzić bardzo dużo. Najlepiej zacznij od ECU - musisz być pewien na 100% ze masz tempomat w komputerze - najlepiej do ASO.
--> Czy aby ASO będzie znać odpowiedź...?
Pedał gazu - musi być potencjometr lub moduł sterujący linką pod maską.
--> Jak linka? To I30 II nie ma potencjometru...?? Muszę luknąć bo nie wierzę...
Pedały sprzęgła I hamulca - muszą być obczujnikowane.
-> Pedał hamulca to wiadomo:-). Pedał sprzegła też jest oczujnikowany. Raz, że nie odpalę bez wciśnięcia sprzęgła ,a dwa mam asystenta ruszania.
Zwijacz w kierownicy - 8 pinów - sprawdz czy jest przejście.
--> Hmm... Tylko wyciągnąłem poduszkę. Kiery jeszcze nie odkręcałem. Miałem wszystkie piny na wyjściu ze zwijacza
Połaczenie od zwijacza do ECU - czy jest przewód.
--> Jak to sprawdzić?
U mnie nie było przewodu więć poprowadziłem go sam. Schematy masz w postach wyżej. Niestety CC nie zadziałało - chyba mój komuter nie ma tej opcji. Byłem w ASO to poradzili mi znaleźć auto z tempomatem z tym samym komputerem i wtedy szukać gdzie zrobiłem błąd.
BTW Kosmos, napisałeś kilka postów wyżej że mam CC w ECU(39114-2A412) - to pewna informacja czy twoja kula czasami sie myli:)
Chodzi mi po głowie, że w tych ECU da się włączyć/wyłączyć tą opcję, ale moje ASO mówi że nie da się - na ile to prawda to nie wiem.
--> RU stronka mówi, że nie mam czujnika nasłoneczenia, a jednak mam. Zatem czasem kula się myli ;-)
Powodzenia
--- Koniec cytatu ---
asterix:
Witam,kupiłem i30 i nie wiem do czego służą przyciski z prawej strony kierownicy.Myślałem,że to sterowanie tempomatem,ale gdy naciskam nic się nie dzieje.Czy ktoś wie do czego one służą?
piwi:
To są przyciski sterowania tempomatem. Tempomat aktywujesz przyciskiem on/off, na tablicy zaświeci Ci się kontrolka tempomatu. Następnie przy wybranej prędkości naciskasz przycisk set i tempomat powinien działać. Na tablicy powinna też w tym momencie zapalić się kontrolka SET (lub inna, nie wiem jak to dokładnie wygląda w pierwszej generacji i30). Pamiętaj, że tempomat działa powyżej pewnej prędkości, bodajże 40 km/h.
pajda:
Hej,
Mam i30 z 10.2012 wersja Premium. Posiada BT, duza navi ale brak wspomnianego tempomatu. Sterowanie muzyki po lewej stronie kierownicy.
Na alledrogo jest ladna kierownica za 380zl w ver od crdi.
Moj vin TMAD351UADJ069882
Czy jak zakupie te kierownice i ja przeloze to tempomat bedzie dzialac ?
Dziekuje za pomoc
pajda
piwi:
Tak, będzie działać. Pamiętaj, że wystarczy wymiana samych paneli, a zakupioną kierownicę można później odsprzedać ze starymi panelami :)
Nawigacja
[#] Następna strona