Forum > i30 GD
[i30] [i30] Dołożenie tempomatu - nowa i30
maureliusz:
Hej,
Mam wersję BASIC bez BT :-( Czy jest opcja dołożenia CC poprzez wiązkę i sterowniki wyżej?
Możecie podsumować jak sprawdzić krok po kroku czy mam co trzeba?
Trochę się zagubiłem w postach czy piszecie o I czy II, a może to nie ma znaczenia?
Z góry dzięki.
dario_79:
Nie, dopiero od wersji comfort jest oprzewodowanie i wystarczy dołożyć panele. W niższych wersjach jest nieopłacalne dokładanie.
maureliusz:
To mnie nie pocieszyłeś :-(
A tak na wszelki wypadek... co powinienem sprawdzić, żeby wykluczyć na bank?
Wiem, czasem w fabrykach kombinują i auta nie mają identycznej konfiguracji w sensie np. wiązek elektrycznych.
PS. Nie wiem czy to ma znaczenie, ale mam hamulec wspomagający ruszanie.
[ Dodano: 2015-06-21, 20:38 ]
Cignąć temat... Ktoś mi powie co dokładnie sprawdzić czy jednak zadziała podmiana kierownicy? Takie małe podsumowanie :-).
Dzisiaj ściągnąłem poduchę - dla terningu :-), ale nic tam ciekawego nie zobaczylem.
Dzięki.
piwi:
Dołożenie tempomatu poprzez wymianę samych paneli w kierownicy możliwe jest w wersjach od classic plus wzwyż.
MarcinBrown:
Witam,
Maureliusz, musisz sprawdzić bardzo dużo. Najlepiej zacznij od ECU - musisz być pewien na 100% ze masz tempomat w komputerze - najlepiej do ASO.
Pedał gazu - musi być potencjometr lub moduł sterujący linką pod maską.
Pedały sprzęgła I hamulca - muszą być obczujnikowane.
Zwijacz w kierownicy - 8 pinów - sprawdz czy jest przejście.
Połaczenie od zwijacza do ECU - czy jest przewód.
U mnie nie było przewodu więć poprowadziłem go sam. Schematy masz w postach wyżej. Niestety CC nie zadziałało - chyba mój komuter nie ma tej opcji. Byłem w ASO to poradzili mi znaleźć auto z tempomatem z tym samym komputerem i wtedy szukać gdzie zrobiłem błąd.
BTW Kosmos, napisałeś kilka postów wyżej że mam CC w ECU(39114-2A412) - to pewna informacja czy twoja kula czasami sie myli:)
Chodzi mi po głowie, że w tych ECU da się włączyć/wyłączyć tą opcję, ale moje ASO mówi że nie da się - na ile to prawda to nie wiem.
Powodzenia
Nawigacja
[#] Następna strona