Forum > i30 GD
[i30] [i30] Dołożenie tempomatu - nowa i30
Ardil:
Witam posiadam I30 z 2013 roku 1.6 Diesel , posiadam radio z BT , przyciski do sterowania telefonem oraz radiem , w kierownicy . Numer mojego ecu 39113-2A930 , pytanko czy będzie on obsługiwał przyciski z tempomatem ?
piejar:
Ciężko powiedzieć... Ja obstawiam że będzie obslugiwal. Powinno wystarczyć odpowiednie podłączenie knefli. Bardzo ważne jest aby poprawnie działał czujnik przy sprzęgle i hamulcu. Jeżeli któryś szwankuje to wybija tempomat lub blokuje jego uruchomienie. Inna sprawa czy masz w desce odpowiednie LED ki - jeżeli nie, trzeba dołożyć. Choć oczywiście bez LED ek też będzie działało. W starych Citroenach np tempomat działa na ślepo bez żadnych kontrolek.
W moim FD z 2008 wiele lat temu długo walczyłem ale nie udało mi się uruchomić tempomatu, który potencjalnie w ECU może się znajdować. Ostatecznie dołożyłem zewnętrzny tempomat firmy bodajże dometic - rzeźba była dość grubą ale się udało. Kupiłem kierownicę z przyciskami a sprężynka w kierownicy była właściwa. Musiałem dokładać LED ki w desce rozdzielczej bo ich nie było. Tempomat działa bez zastrzeżeń.
Ardil:
Mam na na desce ledy od tempomatu , pytanie czy wystarczy wymienić same przyciski czy razem z wiązką
piejar:
Jeżeli chodzi o wiązkę pod kierownicą to po prostu sprawdź czy te kable są fizycznie na odpowiednich pinach w złączach
Ardil:
Temat zamykam , w moim przypadku wystarczyła zmiana przycisków .
Nawigacja
[#] Następna strona