Forum > i30 GD
[i30] [i30] Dołożenie tempomatu - nowa i30
matv:
@iskier83, @Toporek817 mi udało się kupić na allegro przyciski do tempomatu do wersji z 2008. Założyłem je w 20 minut i w prawdzie podświetlają się, ale niestety nie działają. Mam dość dobrze wyposażoną wersję (nie wiem gdzie można dokładnie sprawdzić, który to jest pakiet) i miałem nadzieję, że coś z tego będzie, ale niestety nic :/ Orientuje się ktoś czy może jest jakaś opcja odblokowania tego w komputerze? Wiem, że np w bmw można sporo rzeczy włączyć przez odb ale nie mam pojęcia czy w przypadku hultaja też jest taka opcja.
kosmos2011:
Może być tak że masz zwijacz bez obsługi tempomatu (były dwie wersje)
http://hyundai.epcdata.ru/i30/38456/electric/mnogofunkcionalniy_pereklyuchatel-9193411/podushka_bezopasnosti_v_sbore-93490/ , albo brak wiązki od zwijacza do komputera silnika bądź komputer nie ma obsługi tempomatu. W marce Hyundai nie ma opcji aktywacji tempomatu. Wpisz w "szukaj" słowo tempomat i przeczytaj tematy związane też z innymi modelami.
matv:
--- Cytat: "kosmos2011" ---Może być tak że masz zwijacz bez obsługi tempomatu
--- Koniec cytatu ---
Sory jeżeli to totalnie głupie pytanie, ale czy gdyby zwijacz był bez obsługi tempomatu to normalne jest, że podświetlanie przycisków tempomatu działa?
--- Cytat: "kosmos2011" --- Wpisz w "szukaj" słowo tempomat i przeczytaj tematy związane też z innymi modelami.
--- Koniec cytatu ---
Zanim napisałem poprzedniego posta to już trochę poczytałem, ale nie trafiłem na żadne info o programowaniu stąd moje pytanie. Czy w takim razie jest jakaś opcja sprawdzenia, czy komputer ma obsługę tempomatu? Zgodnie z tym co znalazłem na http://koreacat.ru/ po numerze VIN nie mam CRUISE-CONTROL, więc chyba nic z tego. Jest może opcja sprawdzenia tego jakoś po elektronice, tak jak opisałeś tutaj? Nie ma za dużego sensu kupować kolejnych części, jeżeli się okaże, że po prostu obsługi tempomatu nie ma :)
kosmos2011:
Link z vin nie działa.
W tym dekoderze można sprawdzić wyposażenie samochodu jak wyjeżdża z salonu. Jeśli nie zapłaciłeś za tempomat to go nie wyświetli w spisie.
Jeśli masz sterowanie od audio z lewej strony kierownicy to zasilanie podświetlenia z taśmy do tempomatu jest pobierane tech samych pinów w zwijaczu. Zwijacze były w dwóch wersjach więc jak masz fabrycznie sterowanie audio z kierownicy to jest właściwy.
Jedyna możliwość sprawdzenia czy ECU ma funkcję tempomatu to odczytanie numeru części komputera (trochę modeli ECU było - patrz link) od kogoś kto tempomat ma założony i porównanie. Oczywiście musi być ten sam silnik i wersja rocznikowa.
http://hyundai.epcdata.ru/i30/38456/engine/elektronniy_blok_upravleniya_dvigatelem-28390C11/elektronniy_blok_upravleniya_dvigatelem-39110/
matv:
--- Cytat: "kosmos2011" ---W tym dekoderze można sprawdzić wyposażenie samochodu jak wyjeżdża z salonu. Jeśli nie zapłaciłeś za tempomat to go nie wyświetli w spisie.
--- Koniec cytatu ---
Rozumiem, fabrycznie go nie było więc jasna sprawa.
--- Cytat: "kosmos2011" ---Jeśli masz sterowanie od audio z lewej strony kierownicy to zasilanie podświetlenia z taśmy do tempomatu jest pobierane tech samych pinów w zwijaczu. Zwijacze były w dwóch wersjach więc jak masz fabrycznie sterowanie audio z kierownicy to jest właściwy.
--- Koniec cytatu ---
Tak, audio jest fabryczne więc jest ok :)
--- Cytat: "kosmos2011" ---Jedyna możliwość sprawdzenia czy ECU ma funkcję tempomatu to odczytanie numeru części komputera (trochę modeli ECU było - patrz link) od kogoś kto tempomat ma założony i porównanie. Oczywiście musi być ten sam silnik i wersja rocznikowa.
--- Koniec cytatu ---
To będzie meksyk, bo mam wymieniony silnik - mój padł rok temu przy 95000. ECU został oryginalny. Będę próbował jakoś to sprawdzić.
btw. znalazłem jeszcze coś takiego. W sumie jest to instrukcja praktycznie od 0 włącznie kombinacjami przy kontrolkach przy zegarach. Nie miałem jeszcze czasu przyjrzeć się temu dokładnie (może w sobotę nad tym posiedzę, więc jak coś z tego wyniosę do dam znać), ale może komuś się przyda.
Nawigacja
[#] Następna strona