Autor Wątek: [ix35 EL] Wskaźnik ciśnienia ogumienia.  (Przeczytany 11082 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Xymox

• Gość
[ix35 EL] Wskaźnik ciśnienia ogumienia.
« dnia: 03 Luty 2014, 07:24:26 »
Witam wszystkich serdecznie.
Jestem świeżym (od 30.01.2014) posiadaczem iksa 35 i od razu mam prośbę o poradę. A mianowicie:
Jak już wcześniej wspomniałem, w czwartek (30 stycznia) odebrałem swojego hultajka z salonu. Auto miało założone zimowe opony. Przy odbiorze zauważyłem, że świeci się wskaźnik ciśnienia ogumienia. Pani wydająca auta powiedziała, że jest to związane z tym, iż auto miało wymieniane opony i dlatego wskaźnik świeci. Stwierdziła też, że powinien zgasnąć za jakiś czas. Ale niestety wskaźnik jak świecił tak świeci i nie ma (chyba) zamiaru zgasnąć. Jest to lekko irytujące. Macie jakiś pomysł co może być powodem tego świecenia? Zastanawiam się czy w czasie zmiany opon nie został uszkodzony czujnik ciśneinia i czy nie mam się od razu udać do ASO z lekką awanturą. Help please.

Mleko

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 03 Luty 2014, 10:13:30 »
Czesc.
Mam ten sam problem z kontrolka z tym, ze u mnie czujniki zostaly w zdjetych calych kolach  :-P
Masz albo za niskie cisnienie w oponach albo tak jak piszesz czujnik mogl zostac uszkodzony jezeli zmieniane byly tylko opony.

Xymox

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 03 Luty 2014, 10:34:22 »
Tak, zmieniane były tylko opony.
Hmmm, to wygląda na to, że troche dałem ciała. Sprawdzę ciśnienie w oponach a jak to nie zadziała to raczej nieunikniona będzie wizyta w ASO.
Wydaje mi się, że gdzieś tu na forum czytałem o podobnym problemie innych użytkowników ale za diabła nie mogę znaleźć tego wątku :(.

Offline albert

• Giełda
« Odpowiedź #3 dnia: 03 Luty 2014, 11:00:32 »
Cytat: "Xymox"
Wydaje mi się, że gdzieś tu na forum czytałem o podobnym problemie innych użytkowników ale za diabła nie mogę znaleźć tego wątku :(.

Może to:
http://hyundaiklub.pl/forum/viewtopic.php?t=5066&highlight=wska%BCnik+cisnienia+ogumienia

Xymox

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 03 Luty 2014, 13:04:57 »
Nie, to nie ten wątek.
W tamtym chyba były ze dwa przypadki, że wydali auta z niewłaściwym cisnieniem w oponach i po dopompowaniu problem chyba zniknął. Nie pamiętam. Czytałem o tym zanim kupiłem auto i nie podejrzewałem, że spotka mnie to samo. Ale to nie jest tak, że narzekam na samochód :).
Jeżdzi się super. Jak ogarnę temat świecącego wskaźnika ciśnienia to będzie rewelka.

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #5 dnia: 03 Luty 2014, 19:05:43 »
Polecam lekturę http://www.oponeo.pl/artykul/czujniki-cisnienia-w-oponach-system-tpms szczególnie części "TPMS bezpośredni"

Xymox

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 05 Luty 2014, 19:05:25 »
No i sprawa sie wyjaśniła. Podjechałem dziś pod kompresor a tu w każdym kole 2 atmosfery. Na tabliczce na drzwiach jak byk stoi, że ma być po 2,3. Dopompowałem i wskaźnik zgasł. Swoją drogą co za fachowcy pracują w tym ASO. Wydali mi auto z mniejszym niż zalecane ciśnieniem w kołach. Nawet sprawdzić im sie nie chciało. Długo się zastanowię czy będę u nich serwisował iksika.

Offline beam_beer

• Giełda
« Odpowiedź #7 dnia: 18 Luty 2014, 19:53:31 »
Po tym, jak pękł mi jeden przy dopompowywaniu powietrza, to wywaliłem wszystkie, i założyłem zwykłe zaworki.
Mogę komuś sprzedać, jak chce :-)

JPt_73

• Gość
pali się kontrolka ciśnienia w oponach
« Odpowiedź #8 dnia: 29 Październik 2014, 18:36:26 »
Witam
Dziś rano jadąc do serwisu zapaliła mi się lampka ostrzegawcza niskiego ciśnienia w oponach oraz wskaźnik opony o niskim ciśnieniu. Sprawdziłem ciśnienie manometrem i ku mojemu ogromnemu zdziwieniu okazało się ciśnienia w kołach są wyrównane. Kontynuowałem jazdę z palącymi się w/w kontrolkami do serwisu na zmianę kół na zimowe. Tam panowie jeszcze raz sprawdzili ciśnienie i było ok a kontrolki nadal się paliły. Zmieniono koła na zimowe (nie maja czujników tpms). po włączeniu silnika okazało się ze pali sie kontrolka ostrzegawcza niskiego ciśnienia w oponach (co jest oczywiste bo nie ma czujników) ale o dziwo pali sie nadal wskaźnik opony o niskim ciśnieniu, i pokazuje tą sama oponę co rano!. Panowie podłączyli komputer i wykasowali błędy i nadal to samo. Rozpięli akumulator i nadal to samo. Potem przejechałem ponad 100 km na zimowych oponach i wskaźnik ten nadal nie zgasł. Co tym sądzicie? Czy ktoś spotkał się z czymś takim?

kiepero

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 29 Październik 2014, 20:02:50 »
Kiedyś miałem taki system w Hondzie, który działał bez fizycznych czujników ciśnienia, obliczał to na zasadzie odczytu parametró z czujników ABS, raz mi sie pojawił taki komunikat, ale tam komputer był bardziej rozbudowany niż w naszych IX i mozna było samemu skasować taki komunikat.

JPt_73

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 31 Październik 2014, 15:38:52 »
Wg instrukcji chyba niestety nie da się tego komunikatu zlikwidować z poziomu użytkownika. Wygląda na to ze komp zapamiętał sobie ten komunikat i teraz go cały czas wyświetla. Naprawde to niesamowite ze po wymianie koł na zimowe system nie zapomniał komunikatiu ktory pojawił się podczas gdy na samochodzie były koła letnie!!  Chyba jedynym sposobem będzie ponowne założenie kół letnich (tych z czujnikami) i wtedy próba skasowaniu błędu.