Forum > ix35 EL

[ix35 EL] Wskaźnik ciśnienia ogumienia.

<< < (2/3) > >>

kosmos2011:
Polecam lekturę http://www.oponeo.pl/artykul/czujniki-cisnienia-w-oponach-system-tpms szczególnie części "TPMS bezpośredni"

Xymox:
No i sprawa sie wyjaśniła. Podjechałem dziś pod kompresor a tu w każdym kole 2 atmosfery. Na tabliczce na drzwiach jak byk stoi, że ma być po 2,3. Dopompowałem i wskaźnik zgasł. Swoją drogą co za fachowcy pracują w tym ASO. Wydali mi auto z mniejszym niż zalecane ciśnieniem w kołach. Nawet sprawdzić im sie nie chciało. Długo się zastanowię czy będę u nich serwisował iksika.

beam_beer:
Po tym, jak pękł mi jeden przy dopompowywaniu powietrza, to wywaliłem wszystkie, i założyłem zwykłe zaworki.
Mogę komuś sprzedać, jak chce :-)

JPt_73:
Witam
Dziś rano jadąc do serwisu zapaliła mi się lampka ostrzegawcza niskiego ciśnienia w oponach oraz wskaźnik opony o niskim ciśnieniu. Sprawdziłem ciśnienie manometrem i ku mojemu ogromnemu zdziwieniu okazało się ciśnienia w kołach są wyrównane. Kontynuowałem jazdę z palącymi się w/w kontrolkami do serwisu na zmianę kół na zimowe. Tam panowie jeszcze raz sprawdzili ciśnienie i było ok a kontrolki nadal się paliły. Zmieniono koła na zimowe (nie maja czujników tpms). po włączeniu silnika okazało się ze pali sie kontrolka ostrzegawcza niskiego ciśnienia w oponach (co jest oczywiste bo nie ma czujników) ale o dziwo pali sie nadal wskaźnik opony o niskim ciśnieniu, i pokazuje tą sama oponę co rano!. Panowie podłączyli komputer i wykasowali błędy i nadal to samo. Rozpięli akumulator i nadal to samo. Potem przejechałem ponad 100 km na zimowych oponach i wskaźnik ten nadal nie zgasł. Co tym sądzicie? Czy ktoś spotkał się z czymś takim?

kiepero:
Kiedyś miałem taki system w Hondzie, który działał bez fizycznych czujników ciśnienia, obliczał to na zasadzie odczytu parametró z czujników ABS, raz mi sie pojawił taki komunikat, ale tam komputer był bardziej rozbudowany niż w naszych IX i mozna było samemu skasować taki komunikat.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej