Autor Wątek: [ix35 EL] benzyna w oleju  (Przeczytany 6823 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

michaelwit

• Gość
[ix35 EL] benzyna w oleju
« dnia: 03 Listopad 2014, 20:47:02 »
Witam,

W moim rocznym ix35 1.6GDI zauważyłem, iż nieco przybywa oleju i bagnet śmierdzi paliwem. Autoryzowany serwis rozłożył ręce i powiedział, że jest to nie do usunięcia, choć przyznali, że w silnikach GDI występuje taki problem. W polskim necie nie nalazłem info na ten temat, na amerykańskich forach też mówią jak w serwisie, że problem nie do rozwiązania (póki nie będzie akcji serwisowej), i zalecają wymianę oleju nawet co 5-6 tysięcy mil. Czy ktoś tez ma taki problem i coś próbował z tym zrobić?

Pozdrawiam

michaelwit

Toms

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 04 Listopad 2014, 08:07:09 »
Gdzie byłeś w serwisie???, Spróbuj w Auto-Zięba na Kościuszki może coś poradzą

Nalwsel

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 04 Listopad 2014, 11:34:58 »
Kiedyś miałem podobny problem, ale w F125p. Wymieniłem trzy razy membranę w pompie paliwowej i nie pomogło. Dopiero wymiana całej pompy pomogła i benzyna przestała dostawać się do oleju.

Offline jacek2

• Giełda
« Odpowiedź #3 dnia: 04 Listopad 2014, 14:09:51 »
A co ze spalaniem?? Jeśli jest zdecydowanie wysokie to mogą trochę przelewać wtryski. Może być też przyczyną dużej ilości paliwa w oleju jazda na krótkich trasach, gdzie auto się nie dogrzewa. Jeszcze uszkodzenie czujnika temperatury (komp widzi zimny silnik cały czas i daje dużo paliwa, ono się nie spala i przez pierścienie dostaje się do oleju....).

Można by jeszcze gdybać, ale efekt jest niepokojący :roll:  :?:  :!:

michaelwit

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 04 Listopad 2014, 15:51:20 »
Dzięki,

Samochód jest dogrzany, jeździ głównie na trasie - mam już prawie 30 tys km, pali koło 8 litrów (no chyba że boxem na dachu i 140 to wtedy więcej). Spróbuje podzwonić po serwisach w okolicy, może ktoś coś wie na ten temat. Choć mój dealer mówił że już to robił.

pozdr

michaelwit

Azool

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 04 Listopad 2014, 17:30:58 »
Już się zaczynam martwić. Kiedyś w jakimś programie na TVN Turbo był omawiany identyczny przypadek. Oczywiście inna marka. Ale konkluzja o  ile dobrze pamiętam była jedna - rozcieńczony olej już nie ma takich właściwości jak powinien. Oczywiście cierpi na tym żywotność silnika.

klemens

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 04 Listopad 2014, 21:52:31 »
To typowa przypadłość diesli z DPFem, jeżdżących na krótkich trasach ale benzyna???  :shock:
Dzwoń po innych serwisach polskich albo... niemieckich. Napisz do Hyundai Motor Poland - zawsze badają sprawę i odpowiadają.