Autor Wątek: [ix35 EL] Po dłuższym postoju coś trze o tarcze hamulcowe -  (Przeczytany 7348 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

phoenix_pl

• Gość
[ix35 EL] Po dłuższym postoju coś trze o tarcze hamulcowe -
« dnia: 14 Październik 2014, 10:08:27 »
Witam,
po ruszeniu po dłuższym postoju (np 2 dni) słychać u mnie wyraźne tarcie o tarcze hamulcowe i/lub zaciski (chyba jakiś nalot na tarczy) przyśpieszam i wyraźnie słyszę jak trze coraz szybciej. Muszę kilka razy dobrze przyhamować i problem znika. Nie wiem czy mogę takie coś reklamować (pewnie powiedzą iż normalne zużycie). Natomiast wkurzające jest, że w 3 letnim samochodzie ruszam i rzęzi jak 20 letni zabytek...

mada

• Gość
[ix35 EL] Po dłuższym postoju coś trze o tarcze hamulcowe - czy to normalne?
« Odpowiedź #1 dnia: 14 Październik 2014, 11:25:25 »
To się dzieje w każdym naszym aucie dopóki się  tego " dziadostwa " nie zmieni na coś lepszego!
(Postawiłem na powietrzu na 2-tyg. wakacyjne i po ruszeniu to samo co u kolegi się działo).
Niestety to nie są "merole" albo "porsze".

maniek1807

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 15 Październik 2014, 11:48:10 »
Mało tego, u mnie nie dość, że trze, to jeszcze po kilku dniach postoju klocki przywierają jakby były lekko sklejone z tarczą. Wydaje mi się, że to element klocka chodzący w prowadnicy zacisku. Przy ruszaniu pojazdem słychać stuk ( tylko z tyłu ).  A pojazd ma dopiero rok.

phoenix_pl

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 15 Październik 2014, 12:56:24 »
Mam to samo. Ale nie przeszkadza mi tak bardzo jak to tarcie.
Po prostu przy ruszaniu po dłuższym postoju słychać 'pyk' i po sprawie. Aczkolwiek moim zdaniem ani jedno ani drugie nie powinno mieć miejsca.

Nie cytujemy w całości wypowiedzi będącej ostatnią w wątku. Tekla

gajowy

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 15 Październik 2014, 17:05:21 »
Też tak mam, na tarczach pojawiają się rdzawe naloty. Kilka obrotów i po kłopocie ;) Nie stanowi zagrożenia :)

Offline tekla

• Global Moderator
    • http://www.facebok.com/eklateklamodel
« Odpowiedź #5 dnia: 16 Październik 2014, 02:22:58 »
Szybciej się to wszystko odkleja jeśli przejedziemy się na wstecznym.
W Accencie mi się tak często kleiło /:

Maciek

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 16 Październik 2014, 22:45:47 »
Rdzawy nalot na tarczy po dłuższym postoju to norma. Co do tarcia: był ktoś z was w serwisie, żeby zbadać sprawę? Po dłuższej jeździe felgi są ponadnormatywnie ciepłe? Może tłoczek się zapiekł na którymś z kół?

Offline luxmen

• HKP
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 17 Październik 2014, 22:50:15 »
Nie tylko normalne , ale i rzeczywiste.Dla automatów zblokowana tarcza hamulca przy czynnym napędzie musi powodować takie zjawiska. Miałem okazję zaobserwować to zjawisko także w innych markach, jest ono przykre ale nie ma nie lekarstwa.:)