Forum > Santa Fe SM

[Santa Fe SM] tylna wycieraczka - zatrzymuje się w połowie i

<< < (2/3) > >>

keller:

--- Cytat: "maciekw" ---Cześć,

ktoś może mi podpowiedzeć co może być powodem problemów z tylną wycieraczką? Przy mokrej szybie, gdy jest tylko deszcz, pracuje prawidłowo. Natomiast gdy jest nawet odrobina śniegu, gdy ją włączę, to się przekręci do pionowej pozycji, słychać terkotanie i stoi. Gdy ją lekko trącę, to pracuje dalej. Nie rozkręcałem jeszcze mechanizmu, tam są jakieś zębatki, pasek czy bezpośrednio na ośce silnika? Ktoś miał taki problem?
--- Koniec cytatu ---

Ostatnio rozkręcałem mechanizm tylnej wycieraczki. W środku jest tak, że od silniczka idzie taki ślimak, który napędza chyba trzy plastikowe zębatki.
W Twoim przypadku najprawdopodobniej wyrobiła się któraś z tych zębatek.
Ja miałem tak zakordowaną ośkę, że musiałem kupić nowy silniczek, za używany dałem 150zł.

Co do ściągnięcia ramienia spróbuj zrobić tak, że spryskaj WD-40, otem jak ją naciągniesz ściągaczem to wtedy opukaj lekko młotkiem. Uważaj, żeby nie wybić szyby albo nie dostać w zęby.

mex554:
Witam panowie ja mam mianowicie taki problem że u mnie wycieraczka z tyłu nie działa w ogóle po użyciu manetki ale gdy wyciągnąłem silnik i sprawdziłem na krótko do akumulatora to wszystko działa do czarnej puszki obok silnika w klapie jakiś prąd dochodzi ale co dalej ma ktoś jakiś pomysł ? Pozdrawiam

wydminianin:

Dodano: 2016-11-17, 11:03
Sprawdź czy obraca się trzpień wycieraczki,ten wychodzący z mechanizmu. U mnie był tak skorodowany w tulei, że silnik nie dawał rady obrócić wycieraczki. Pomogło gruntowne czyszczenie.

mex554:
Jak pisałem wcześniej zdemontowałem całą wycieraczkę i podłączałem na krótko do akumulatora i działa,ale nie działa jak jest zamontowana w klapie zastanawiam się jak sprawdzić czy ta skrzyneczka która jest w klapie działa prawidłowo i czy idzie sygnał z manetki przy kierownicy.Myślałem ,że może ktoś miał już podobny problem i rozwiązanie jest proste ale widzę ,że czeka mnie walka.Pozdrawiam

kosmos2011:
Na allegro jest jeden sterownik.

http://www.fotosik.pl/zdjecie/fd9ff24b437bbae4
http://www.fotosik.pl/zdjecie/0457d339232d43e4

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej