Forum > Instalacja LPG, CNG, inne

[Lantra J2] Szarpanie na gazie.

(1/3) > >>

dzafik:
Od jakiegoś czasu pojawiły mi się niepokojące objawy, tzn. gdy rano uruchomię silnik i przełączy się po jakimś czasie na gaz podczas przyśpieszania szarpie i przerywa ale jak pojeździ się około 20 min a temperatura się ustatkuje wtedy już tylko delikatnie poszarpuje, wcześniej po rozgrzaniu w ogóle nie szarpał tylko na zimnym silniku. Na benzynie tych problemów nie ma. Problem się pojawił jak przyszły mrozy i wilgoć. Byłem u gazownika, wymieniły wszystkie filtry od gazu i poprawił mi charakterystykę w kompie od gazu. Problem dalej jest. Proszę o pomoc.

Złośnik:
Na dzień dobry wspaniali spece gaziarze ustawiają w lato próg przełączania na gaz przy bardzo niskiej temperaturze (aby zaoszczędzić paliwko -szybciej przełącza się na gaz), niestety w zimie się to niesprawdza i silnik nie zdąży się jeszcze dobrze zagrzać a gaz który podczas rozprężania schładza dodatkowo się - jest złym paliwem do spalania - stąd zapewne te poszarpywania. Po pewnym czasie gdy płyn chłodniczy się zagrzeje do odpowiedniej temperatury pozwala na zoptymalizowanie temperatury gazu a tym samym mieszanka jest optymalna do spalania.

dzafik:
Tylko właśnie kwestia tego, że wcześniej tylok na zimnym poszarpywało a teraz nawet na ciepłym. A temperaturę przełączania mi podnosił i nic nie pomogło. Zastanawiam się czy przypadkiem to nie będę kable WN bo nie były wymieniane od nowości lub ewentualnie świece. W końcu LPG ma większe wymagania niż PB.

[ Dodano: 2012-01-19, 19:18 ]
Rada dla następnych. Po wymianie kabli WN i świec nic się nie zmieniło, dopiero wymiana listwy wtryskowej LPG rozwiązała problem w 100%, niestety wydatek 300 zł "MAGIC JET" polecam jedne z najwytrzymalszych w przystępnej cenie. Poprzednie miałem tej samej firmy.

palik:
Witam.
Właśnie u mnie pojawił się ten sam problem - szarpie kiedy mu dodaję gazu, a po chwili przełącza się samoczynnie na benzynę. Filtry instalacji gazowej były wymieniane całkiem nie dawno, wymieniłem też filtr powietrza i świece, teraz mam zamówione przewody zapłonowe i zapewne jutro je wymienię. Zobaczę wtedy co powie moja Lantra.
Jeżeli to faktycznie listwa wtryskowa LPG to pewnie naprawa będzie darmowa - posiadam jeszcze gwarancję.

Marcin107:
Obstawiałbym świece lub przewody, nawet jeśli na benzynie objawów nie ma w ogóle to na gazie wystarczy maluteńkie przebicie w izolacji kabla i pojawią się takie objawy.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej