Autor Wątek: Silnik 1.5 ?  (Przeczytany 7802 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

kml

• Gość
Silnik 1.5 ?
« Odpowiedź #30 dnia: 10 Wrzesień 2009, 07:03:02 »
Cytat: "xardas"
Przy 140 i więcej km/h auto nie zachowuje się bezpiecznie, po prostu zachowanie tego auta nie jest takie samo jakbysmy jechali przy tej samej prędkości np audi a6...no wiadomo inna półka ale accent to przecież to małe i tanie autko do nie rozwijania takich prędkości, co nie znaczy, że nie jest fajne.

Czas na wizyte u mechanika i sprawdzenie zawieszenia. 140 to dla mnie bezproblemowa prędkość w tym samochodzie. Oczywiście samochó nie przyśpieszy przy kick downie ale u mnie nie ma żadnego pływania etc. Jezeli jest miejsce ja swoim samochodem poruszam się bez strachu z taką prędkością

k7s5a2

• Gość
Silnik 1.5 ?
« Odpowiedź #31 dnia: 10 Wrzesień 2009, 11:11:15 »
Wiesz kml. Zależy dużo od stanu nawierzchni.
Na drodze DK2 jadąc do Siedlec spokojnie możesz przy odpowiednich oponach jechać z prędkością jaką podałeś, wtedy samochód nie pływa, buja itp, ale niestety zamieszkuję w okolicy gdzie przekraczanie 70 km/h wymaga trzymania kierownicy kurczowo aby nie wypaść z drogi. Niestety, nasze auta nie są wyposażone w zawieszenie rodem z aut niemieckich które, co by o nich nie mówić, zawieszenia mają dobrze zestrojone. Tak więc nadal twierdzę, że 130 km/h na typowej drodze tzn. czasami jakaś nierówność, mała dziurka itp. jest prędkością graniczną dla bezpieczeństwa w naszych autach. Ale już na drogach o klasę lepszych jak choćby wspomniana DK2 gdzie jedzie się jak po blacie stołu można pokusić się o rozwijanie maksymalnych prędkości dostępnych dla naszego wozu.
Pozdrawiam.

kml

• Gość
Silnik 1.5 ?
« Odpowiedź #32 dnia: 10 Wrzesień 2009, 20:00:12 »
k7s5a2, najpierw mówisz, że samochód jest niebezpieczny a potem że to zalezy od stanu drogi - albo w prawo albo w lewo.

Ja mam samochód z fabryczną zwiechą i fabrycznym rozmiarem 14" a 140 jeżdze tam gdzie jest równo i są do tego warunki. Jezeli warunków nie ma to jeżdzę dużo wolniej. Niemieckie samochody są dużo droższe i zazwyczaj mają bardziej skomplikowane zawieszenie zwłaszcza z przodu. W tych tańszych bardzo popularna jest belka z tyłu a ja mam zawieszenie niezależne i to jest ogromny plus tego samochodu.

Accent to nie jest samochód do ostrej jazdy spotowej ale jak potrzeba to daje radę. Coś więej na ten temat napisze jak wsadzę do niego jamexy, planowo z nowymi amorami ale to wyjdzie w praniu.

k7s5a2

• Gość
Silnik 1.5 ?
« Odpowiedź #33 dnia: 10 Wrzesień 2009, 20:42:46 »
Cytat: "kml"
k7s5a2, najpierw mówisz, że samochód jest niebezpieczny a potem że to zalezy od stanu drogi - albo w prawo albo w lewo.

W prawo. Samochód jest niebezpieczny przy 140 km/h.
Poza tym ... W Polsce nie ma dróg na których można legalnie jechać 140 km/h :D
Btw. kml spokojnie, nie chciałem Cię urazić.

kml

• Gość
Silnik 1.5 ?
« Odpowiedź #34 dnia: 10 Wrzesień 2009, 20:47:12 »
Cytat: "k7s5a2"
W prawo. Samochód jest niebezpieczny przy 140 km/h.
Poza tym ... W Polsce nie ma dróg na których można legalnie jechać 140 km/h :D

Może Twój, ja swojego nie uważam za niebezpieczny przy 140. Legalnie nie, ale uważam że trochę jest takich że w ogóle można.

k7s5a2

• Gość
Silnik 1.5 ?
« Odpowiedź #35 dnia: 10 Wrzesień 2009, 20:57:48 »
Może Twój, ja swojego nie uważam za niebezpieczny przy 140. Legalnie nie, ale uważam że trochę jest takich że w ogóle można.

No nic. Może moje odczucia wynikają z tego, że jestem jeszcze mało doświadczonym kierowcą.
Zakończmy już ten offtopic.
Pzdr.

Zbyszek

• Gość
Silnik 1.5 ?
« Odpowiedź #36 dnia: 10 Wrzesień 2009, 21:00:02 »
Mój także dobrze zachowuje się przy większych prędkościach, złego słowa nie powiem z tym że należy dodac: zawieszenie bez luzów, opony mające dopiero 3 mies. oraz świeżo zaliczona geometria ;-)

kml

• Gość
Silnik 1.5 ?
« Odpowiedź #37 dnia: 10 Wrzesień 2009, 21:03:54 »
Zbyszek, dokładnie tak :)

Cien

• Gość
Silnik 1.5 ?
« Odpowiedź #38 dnia: 10 Wrzesień 2009, 21:18:41 »
to ja dodam że zawieszenie itp mam porobione ale też powyżej 140, przy moim silniku i aucie to nie czyje się pewnie, w BMW 190-200 nie było problemu.

kml

• Gość
Silnik 1.5 ?
« Odpowiedź #39 dnia: 10 Wrzesień 2009, 21:22:46 »
Cytat: "Cien"
to ja dodam że zawieszenie itp mam porobione ale też powyżej 140, przy moim silniku i aucie to nie czyje się pewnie, w BMW 190-200 nie było problemu.

Moze to kwestia aerodynamiki albo nastawów samego zawieszenia. Ciężko powiedzieć nie będąc objeżdzonym w tych dwóch samochodach :)

Cien

• Gość
Silnik 1.5 ?
« Odpowiedź #40 dnia: 11 Wrzesień 2009, 01:01:10 »
Cytat: "Cien"

Moze to kwestia aerodynamiki albo nastawów samego zawieszenia. Ciężko powiedzieć nie będąc objeżdzonym w tych dwóch samochodach :)

Do tego masa, pojazdu BMW jest 2 x cięższe ;)

Gordinho

• Gość
Silnik 1.5 ?
« Odpowiedź #41 dnia: 11 Wrzesień 2009, 20:00:18 »
Ja tylko dodam że ostatnio jadąc do i z Warszawy z 3 pasażerami osiągnąłem 140km/h na blacie, 4tyś. obrotów na 5-tym biegu więc może coś jeszcze dałoby się wycisnąć, ale nie chciałem za bardzo próbować bo wole się spóźnić ale dojechać cały...
Pozdrawiam i szerokości na drogach życzę ;)

Vex

• Gość
Silnik 1.5 ?
« Odpowiedź #42 dnia: 12 Wrzesień 2009, 11:07:34 »
Poziom spada w dol ... Trzeba wiedziec gdzie i ile mozna pojechac i czym sie jedzie. Jesli mowa o wiekszych predkosciach to na autostradzie. To ze Accent ma zawieszenie z dupy to rzecz jasna, ale przy sprawnym samochodzie i felgach min 14 cali pojechac powyzeh 140 km/h na autostradzie to zaden problem, oczywiscie nie zaladowanej dupie bo bedzie przod za wysoko i moze byc "lot" :) Jesli chodzi o predkosci licznikowe to przyszpieszenie 140-165 km/h w moim modelu bylo zupelnie bezproblemowe i plynne. Znaczne spowolnienie przy 170 km/h. Widzac stan tych samochodow na naszych drogach nie widziwie sie, czemu te samochody nie jada i czemu sie w ogole nie prowadza. Gadanie ze w Accencie przy 140 km/h jest tak samo jak przy innym samochodzie przy 180 km/h o niczym nie swiadczy. Poprostu nie mozna gwaltownie skrecac :lol:

Rownie dobrze moge powiedziec ze przy zjezdzie w dol na wiadukcie X w Accencie przy 55 km/h robilo sie goraco, samochod maksymalnie sie wychylal i jeden najmniejszy blad grozil barjerka.
Aktualnie Honda Civic, rowniez seryjna i na identycznych oponach moge sobie pozwolic na 70 km/h i czuje sie bezpiecznie. Samochod "nie gnie sie". Juz nie mowiac ze w Ponym przy 50 km/h byl jeden wielki pisk :lol: