Forum > ix35 EL
[ix35 EL] 2 pytania: blokada kierownicy i kontrolka ciśnieni
Mleko:
Witam uzytkownikow forum i Hultaja IX35.
Sam jestem posiadaczem tego auta od 6 dni i mam do Was 2 pytania, jedno moze glupie ale musze.
1. Blokada kierownicy - prosze niech mi ktos wytlumaczy na prosty jezyk jak ja zablokowac, bo probujac to zrobic tak jak radzi instrukcja po prostu nie potrafie. Do tej pory w innych autach, ktorymi jezdzilem wystaczylo po wyjeciu kluczyka przekrecic lekko kierownica, w iksie to nie funkcjonuje. No chyba, ze mam wersje bez blokady, ale czy jest to mozliwe?
2. Kontrolka cisnienia opon - 2 dni po zmianie opon na zimowe, zapalila mi sie owa kontrolka i teraz swieci sie przy kazdym uruchomieniu silnika. Czy to normalny objaw i mozna go ignorowac czy jednak warto podjechac do serwisu?
Bede wdzieczny za pomoc.
Zibi:
Blokada działa w konkretnym położeniu. W zależności od położenia kół czasami będzie trzeba lekko przekręcić kierownicę, a czasami wykonać pełny obrót - osobiście nigdy nie stosuję tej blokady, dla mnie to upierdliwy gadżet.
Jężeli zapalona kontrolka sygnalizuje zbyt niskie ciśnienie w opinie, to warto sprawdzić to ciśnienie i jeżeli trzeba dopompować.
Mleko:
sprobuje moze faktycznie wykonac wiekszy obrot ta kierownica, chociaz nie jest to latwe przy szerokich kapciach, lekki ruch nie blokuje
jutro po pracy sprawdze to cisnienie na stacji benzynowej, pytam tez o to bo gdzies wyczytalem, ze przy zimowkach taka kontrolka lubi sie swiecic po prostu
Caastiv:
to ja sie troche podlacze. czy dokupywales czujniki cisnienia w oponach czy brales auto z placu? bo sie zastanawiam czy u mnie taki bajerjest. ewentualnie jak to sprawdzic bez spuszczania powietrza z opon?
Azool:
--- Cytat: "Mleko" ---
2. Kontrolka cisnienia opon - 2 dni po zmianie opon na zimowe, zapalila mi sie owa kontrolka i teraz swieci sie przy kazdym uruchomieniu silnika. Czy to normalny objaw i mozna go ignorowac czy jednak warto podjechac do serwisu?
Bede wdzieczny za pomoc.
--- Koniec cytatu ---
Jeżeli zmieniałeś same opony i felgi z czujnikami pozostały to nie ma prawa się świecić. Oczywiście przy właściwym ciśnieniu. Bardzo prawdopodobne jest też, że przy wymianie któryś z czujników został uszkodzony.
[ Dodano: 2014-01-26, 22:54 ]
--- Cytat: "Caastiv" ---to ja sie troche podlacze. czy dokupywales czujniki cisnienia w oponach czy brales auto z placu? bo sie zastanawiam czy u mnie taki bajerjest. ewentualnie jak to sprawdzic bez spuszczania powietrza z opon?
--- Koniec cytatu ---
To od razu widać cały wentyl jest metalowy i ma nakrętkę mocującą ( coś jak wentyle rowerowe)
Nawigacja
[#] Następna strona