Forum > Sonata
[Sonata EU4] Niedziałający obrotomierz, mulenie i CHECK, zam
mik03:
Witam,
obrotomierz po uruchomieniu silnika nie reaguje. Początkowo myślałem, że problem jest w alternatorze, niestety po wymianie problem pozostał. Czy jest to wina samego wskaźnika, czy może kabli prowadzących do alternatora?
Proszę o pomoc!
[ Dodano: 2014-11-06, 17:31 ]
Dodam tylko, że przy obrotomierzu zdecydowanie jest "ciemne" miejsce, w którym nie działa oświetlenie. Może to ma związek z usterką obrotomierza?
dawid0405:
A co jesli czujnik IFS został wymieniony i dalej obrotomierz nie działa i słyszałem ze czujnik odpowiadający za pokazywanie obrotów jest w skrzyni biegów
kosmos2011:
W manualnej skrzyni biegów jest czujnik od prędkościomierza i włącznik świateł cofania. Przeczytaj ten temat od początku.
dawid0405:
Czytam i nie widzę nic o manualnej skrzyni wiec skoro mam manuala to ten czujnik odpowiada za obroty i swiatlo cofania? I od razu drugie pytanie żeby nie spakować jesli tak jest ze to ten czujnik w skrzyni to czy może byc tak ze swiatla wsecznego będą działać a obrotomierz nie?
kosmos2011:
Chodziło mi że jedyne elektryczne rzeczy w manualnej skrzyni biegów to czujnik od prędkościomierza i włącznik wstecznego.
Sprawdź kostkę przy zegarach. Na pinie 13 jest sygnał do obrotomierza pewnie potrzebny będzie oscyloskop. Jeśli tam będzie ok to zostają zegary.
Nawigacja
[#] Następna strona