Forum > Lantra / Elantra

[Elantra MD] Elantra 2011+ - światła na klapie bagażnika.

<< < (2/4) > >>

Dziadzia40a:
Dziękuję bardzo za poradę.
Ze schematu wynika, że w tylnich światłach przeciwmgielnych mam zwykłą oprawę P21 (racja?), więc niezwłocznie zamawiam dwie nowe oprawki P21/5W oraz 2x2 żarówki P21/5W Philips VisionPlus+60% - 7,50 za komplet 2 sztuk [2 szt. do obecnych świateł mijania (tył) + 2 szt. dla nowych świateł mijania/przeciwmgielnych - tak by całość świeciła tak samo].

Zobaczymy czy uda mi się podłączyć te przeciwmgielne z mijania :)

Jak się uda to będzie suuuper efekt.

Reasumując:
1) wymiana oprawki na taką dla żarówki dwuwłóknowej,
2) potem podłączyć włókno 5W do świateł mijania (tylnych), natomiast włókno 21W do świateł przeciwmgielnych, i wszystko powinno działać?

Dołożyć dodatkowy kabel (do przeciwmgielnych) i przeprowadzić go po klapie bagażnika do świateł mijania, czy gdzieś do jakiejś "kostki" bezpiecznikowej mieszącej się z przodu pojazdu? Chyba wystarczy się podpiąć bezpośrednio do świateł mijania, prawda?

[ Dodano: 2014-02-04, 08:22 ]

Zamówiłem oprawki - dotarły
Zamówiłem żarówki - dotarły...
Z tym, że po rozkręceniu klosza zastałem coś takiego http://allegro.pl/zarowka-samochodowa-h6-h6w-12v-bax9s-promocja-i3883149618.html ... i żarówki które kupiłem okazały się być 2 razy za duże (oprawki tak samo)...
Czy do tych żarówek (link) dostanę oprawkę dwuwłóknową?

kosmos2011:
Żarówka którą znalazłeś była bez oprawki czy rozkręciłeś klosz od  lamp w błotniku, a nie w klapie.

Dziadzia40a:
Rozkręciłem lampę na klapie bagażnika - znalazłem tam standardową żarówkę BAX9S.
Kilka dni wcześniej zamówiłem żarówkę P21/5W (P21/5W Philips VisionPlus+60%), która to jest niedobra -  wcześniej nie zajrzałem do klosza ... - ta którą kupiłem to pasuje do lamp na samochodzie, a nie na klapie - myślałem, że tam będzie taka sama (taka okrągła - bulwiasta). Teraz nie wiem co zrobić. Nie mogę naleźć oprawki dwuwłóknowej dla tych na klapie bagażnika. :-?

kosmos2011:
Jak była zamocowana żarówka BAX9S. W całej lampie powinno być miejsce na dwie żarówki dolną (białe światło) i górną (czerwone światło). Czy od tyłu  lampa wygląda tak jak na zdjęciu.  

Dziadzia40a:
Tak była tam ta żarówka. Białe nie patrzyłem bo mało mnie teraz ona interesuje. Chodzi mi o czerwoną. Co teraz? Jakieś propozycje? Chcę zeby ona świeciła razem ze STOPem umieszczonym na samochodzie.

PS: Wildze, ze kolega z forum nie rozumie o co mi chodzi ale wazne że próbuje pomóc. Podsumowując mój pomysł i porządkując mysli to....
Chce zeby tylne czerwone światła przeciwmgielne (w wer. EU) świeciły razem ze światłami mijania (tylnymi) oraz ze stopem (tak jak jest w wer. USA). Chcę zeby tył  tworzył jednolitą całość. Kupiłem nowe żarówki dwuwłókowe P21/5W oraz do nich nowe oprawki - które to okazały się nie dobre bo nie chcą wejść do klosza w lampie na klapie, tam jest całkiem inna żarówka z inną oprawką.
To co kupiłem to pasowałoby i pasuje do świateł na samochodzie - ale nie do tych na klapie.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej