Forum > Accent
[Accent LC] Jakie sondy lambda montowane są w Accencie LC?
tre_k:
Robione było połączenie przed środkowym tłumikiem.
Skasowane zostało kablem, uszczelka dopasowana od poloneza;] co do jakości raczej ok, nie znam sie na spawach, błąd jest na pierwszej sondzie nie na drugiej za którą robiona była naprawa.
bednar:
Witam kolegów,
wiem, że temat stary, ale walczę od roku z błędem P0133 w Tucsonie 2.0 16V benzyna + LPG. Błąd mi się pojawia podczas dłuższej równej jazdy ok 60 km/h (diagnostyka tego błędu trwa 100 cykli regulacji mieszanki, to wyczytałem w manualach serwisowych Hyundaia dla silnika G4GC).
Sprawdziłem masę rzeczy, czujniki, świece, przewody, podciśnienie, szczelność kolektora wylotowego i katalizatora, wymieniłem sondę lambda, mam podgląd wszystkich parametrów OBD2 i nic.
Piszę tego maila głównie dlatego iż zastanawia mnie czy ktoś ma wyjaśnienie jaki by miało mieć związek złącze elastyczne które znajduje się w połowie wydechu (ok 1 m za pierwszym katalizatorem) a wskazaniem sondy i błędem P0133?
Tak na logikę to nie ma związku, bo nieszczelność jest zbyt daleko, żeby miała wpływ, a jednak. Pytanie DLACZEGO?
U mnie plecionka na złączu jest w stanie idealnym. Gumy pod plecionką nie widać, ale nie "pierdzi".
Czy u Was było słychać lub widać nieszczelność (np. tzw. "pierdzenie")?
kosmos2011:
Jutro podjadę i sprawdzę czy to co jest na poniższym zdjęciu to jest w rzeczywistości (kwestia zamontowanej wtyczki).
http://www.sklep-kia.pl/sonda-lambda-cerato-rio-iii-accent-coupe-elantra-getz-matrix-p-1171.html
W marce Hyundai najbardziej oprócz oryginałów sprawdzają się sondy marki NGK/NTK.
Udał się dziś 30.11.2014 obejrzeć sondę z wyżej wymienionego linka. Z tego co zobaczyłem jest to oryginalna (nie NGK) sonda Kefico (produkuje dla Hyundai i Kia) tylko ze zeszlifowanymi znakami identyfikacyjnymi ( logo Hyundai, Kia ). Wtyczka (posiada czerwoną zaślepkę jak oryginał na zdjęciu poniżej) i przewody są takie same jak w oryginale. Opakowanie to woreczek foliowy z naklejką z numerem OEM. Sklep sprowadza część z Korei.
Reasumując sonda 39210-22610 (pierwsza przed katalizatorem) pasuje również do Accent LC, Getz, Coupe i jest to chyba najniższa cenowo oferta na rynku.
Nawigacja