Forum > XG / Grandeur
[Grandeur] Wymiana doświadczeń
drobny:
Gaśnięcie oznaczało zbyt ubogą mieszankę paliwa. Poprawili objawów nie ma ale błąd znów wywaliło jak coś jeszcze mi szarpnie to pojadę do innego warsztatu na ich koszt..
Hamulce przeczyścili - nie było potrzeby zmieniać -- ale i to czasem coś szurnie przy lekkim hamowaniu.
Zbliża się zima :) Wypowiedzcie się na temat rozmiarów opon. Mam na org. felgach 235/55/17 i sie tak zastanawiam czy 225/55/17 nie będzie zmianą na gorsze. Oczywiście w internecie nie piszą mojego rozmiaru nawet jako opcjonalnego.
[ Dodano: 2016-11-01, 15:09 ]
Jednak doszukałem się w necie i 235/55/17 jak najbardziej jest i takie kupiłem.
Czy ktoś przy uruchamiania z rana przy zimnym silniku miał taką przypadłość że jest dużo głośniejsze uruchomienie i jakby zgrzyta/warczy przez pierwsze kilka sekund? Dodatkowo już przy samym włączeniu zapłonu dobiega dziwny dźwięk pracującej maszynki z nadmuchu ale nic poza zapłonu nie jest włączone.. wszystko to ustaje po kilku sekundach od uruchomienia. Podejrzewam rozrusznik albo olej gęstrzy nie dochodzi wszędzie tam gdzie powinien. Może ktoś ma jakieś podejrzenia czy olać :->
bartezzz:
Witam wszystkich forumowiczów.
Od września br też jestem posiadaczem i użytkownikiem Hyundai Grandeur. Odnośnie tego ostatniego wpisu kolegi drobny to nie mam zbyt dobrej wiadomości tzn. to co słyszysz z rana lub po dłuższym postoju to koło zmiennych faz rozrządu, kolejna dobra wiadomość to wszyscy mamy takie 2. Jeśli ktoś chce to chętnie wymienię się doświadczeniami na pw lub mail.
Poza tym przymierzam się do wymiany oleju w asb, będę to robił sam tzn pomoże mi znajomy mechanik mam do was pytanko: Czy ktoś z was sam wymieniał olej/płyn w asb i na jaki?
Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedzi.
kosmos2011:
Twórca tego tematu miał raczej na myśli wymianę doświadczeń na zasadzie: dobrze się prowadzi, twarde zawieszenie, a nie pisanie poradników (np. wymiana oleju w ASB) w jednym kilkunastostronicowym temacie.
O olej do silnika spytał już w osobnym temacie.
http://hyundaiklub.pl/forum/viewtopic.php?t=5193&highlight=olej
Procedura dynamicznej wymiany oleju w ASB jest taka sama jak w Sonata, Santa Fe, Tucson, Mitsubishi itp.
Olej pojemność suchego układu 10,9 litra. Olej ATF SP III polecany i sprawdzony to Castrol ATF MULTIVEHICLE (nie mylić z Castrol ATF DEX III)
Filtr jest we wnętrzu skrzyni i podlega wymianie tylko po demontażu i rozłożeniu ASB.
drobny:
Mogę podzielić się doświadczeniem i dodać że ostatnio dolałem 1L odpowiedniego oleju shella i nic już nie stuka przy odpalaniu na zimno. PRzy zakupie auta poziom oleju był pare mm ponad stan na bagnecie. Po zrobieniu ok 3-4tyśkm nagle zrobilo sie w połowie(może od tego że nim trochę poszpanowałem) i wtedy były problemy z odpalaniem. Z tego wniosek że oleju w silniku musi być dużo i dobrego aby wszędzie dochodził w trudnych warunkach :)
rothmans:
Witam kolegów mam następujące pytanie.
Jak wygląda konsumpcja, chodzi mi o realne zużycie gazu jak i benzyny w mieście, nie żaden cykl mieszany, tylko jazda ze świateł do świateł oraz korki.
Ktoś może się wypowiedzieć ?
Nawigacja
[#] Następna strona