Forum > Santa Fe SM

[Santa Fe SM] Przepustnica

(1/2) > >>

szteo:
Witam mam pytanie jaką funkcje pełni przepustnica ta w przedniej części silnika do której idzie wąż z interkulera ? u mnie była cały czas otwarta gdyż spadło cięgno które nią steruje. po założeniu nie widać różnicy w pracy silnika.
Mam jeszcze jedno pytanie czy jest jakaś przepustnica  która wpuszcza powietrze do turbiny jak tak to prosił bym o zdjęcie w którym miejscu się znajduje.

martinez98:
Przepustnica wpuszczająca powietrze do turbiny? Hmmm to nie tak, turbinę napędzają spaliny z kolektora wydechowego, zapewne jest tam jeszcze zmienna geometria łopatek dzięki czemu turbina doładowuje w kontrolowany sposób (czyli nie przekracza ciśnienia doładowania) a resztę spalin kieruje spowrotem do wydechu. Z drugiej strony turbiny powietrze jest zasysane przez filtr i "pakowane" do cylindrów po schłodzeniu w intercoolerze.

Co do przepustnicy wklej jakieś foto o co dokładnie chodzi.

szteo:
Chodzi mi o przepustnice ktora jest przy kolektorze dolotowym to ona byla caly czas otwarta poniewaz zsunelo sie ciegno ktore nia sterowalo po zalozeniu ciegna nie ma roznicy w pracy silnika wiec jaka role ona pelni skoro czy pracuje czy nie jest tak samo ?

martinez98:
Napisales to samo co w pierwszym poscie. Masz na mysli ten element kolo miarki oleju? Tak jak tu: //www.youtube.com/watch?v=SEBENi38dWA widać kiedy gosc zdejmuje wąż gruby pleciony? Czy jest tam czarna gruszka z cięgnem do niej i to masz na myśli?

szteo:
Wlasnie o ta przepustnice chodzi

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej