Forum > Accent
Wersje accentów 75KM i 82KM Wyjaśnienie!!!
adams502:
Witam napisałem do działu technicznego Hyundai Motor Poland zapytanie odnośnie różnicy mocy tego samego silnika 1.3 12V i oto co otrzymałem:
"róznice mocy silników wynikaja z róznych potrzeb rynku, różnych wymagań podatkowcyh pod kątem podatków tak więc producenci przygotowuja te same pojazdy, te same silniki z różnymiw wersjami. Osiagi silnika są modyfikowane przede wszystkim przez oprogramowanie. Rózne nastawy czasu wtrysku, regulacji zapłonu, ciśnienienia paliwa, , ograniczenia maksymalnych obrotów i czasów wtrysku paliwa.
Tak więc nie musi byc żadnych zamian mechaniki silnika by utworzyc kilka wersji mocy ."
Myślę, że wyjaśniło to wszystkim dlaczego niektóre accenty są mocniejsze a inne słabsze i już wiadomo jak z wersji 75 konnej zrobić wersję 82 konną, wystarczy zmiana oprogramowania silnika.
Cien:
masz u mnie pifko :)
Długo drążyłem ten temat :/
Rozkręciłem przepływki itp., żadnych zwężek.
Czyli pewnie tak jak myślałem wystarczy komputer podpiąć od wersji 82 KM ?? :)
Ktoś wie gdzie jest umiejscowiony ten komputerek i jak się najłatwiej do niego dostać w mojej wersji autka ?
adams502:
Komputer masz przed nogami kierowcy pod deską rozdzielczą, przymocowany do prawego słupka. Schyl się w wskazanym miejscu a zobaczysz srebrny prostokąt (20cm x 15 cm) to właśnie jest komputer. Nie wiem jak go wyciągnąć (jeszcze tego nie robiłem).
Właśnie nie wiem czy trzeba wymieniać komputer czy wystarczy wgrać do niego program z wersji 82KM i kto coś takie by potrafił zrobić?
Cien:
--- Cytat: "adams502" ---Komputer masz przed nogami kierowcy pod deską rozdzielczą, przymocowany do prawego słupka. Schyl się w wskazanym miejscu a zobaczysz srebrny prostokąt (20cm x 15 cm) to właśnie jest komputer. Nie wiem jak go wyciągnąć (jeszcze tego nie robiłem).
Właśnie nie wiem czy trzeba wymieniać komputer czy wystarczy wgrać do niego program z wersji 82KM i kto coś takie by potrafił zrobić?
--- Koniec cytatu ---
Mysle ze mozna wgrac, ale skad oryginalny program na 82 KM ?
Prosciej wymienic kompa bo jak cos nie pojdzie zawsze mamy do czego wrocic ;)
seb_jak:
adams502 - napisałeś bardzo ciekawą rzecz.
Czy ktoś posiadający Accenta 82KM mógłby zrobić fotkę kompa, albo podać jego symbol ?
Nawigacja
[#] Następna strona