Forum > Instalacja LPG, CNG, inne
Instalacja BRC + lubryfikator
lotug:
Póki co mam przejechane 1300km wlałem 82l gazu co daje przyzwoite spalanie na poziomie 6,5l(komputer pokazuje tak samo), tylko jeden ból funkcja VSR i rozruch pochłonął 25l benzyny na owe 1300km
więc do spalania 6,5l trzeba dodać 2l benzyny na każde 100 km.
Spalanie rzeczywiście rewelacyjne. Zapewne w trasie? Mój i30 spalił 40l/420km (9,5l/100km) w mieście na krótkich ok. 10km odcinkach przy niedawnych największych mrozach.
polo1979:
Tak można powiedzieć że w trasie, do pracy dojeżdżam 36km w jedną stronę, z czego 2/3 to zakopianka więc 6 bieg i 90-100km/h rano w Krakowie też bez korków, tylko na powrocie postoje z 15min. w sumie. Pewnie dlatego takie niskie spalanie.
lotug:
Mogę podzielić się trochę wrażeniami nt. instalacji BRC w hyundai i30 po przejechaniu 2000 km. Pierwszy 1000 przejechałem wyłącznie w mieście na krótkich dystansach przy kilku- kilkunastostopniowych mrozach. Spalanie wyszło około 9,5l / 100 km. Drugi 1000 przejechałem w trasie. przy prędkości 120-140 a czasem 160 na autostradzie spalił mi równiutko 10l / 100 km. Jadąc inną trasą przy prędkości 90 i wyhamowywaniu przed fotoradarami i w terenach zabudowanych wyszło niespełna 7,5l / 100 km. Co ciekawe po przeliczeniu ilości zatankowanego LPG wskazanie komputera pokazywało we wszystkich przypadkach rzeczywiste zużycie gazu.
Jedyny problem jaki dotychczas się pojawił zauważyłem przy drugim tankowaniu a mianowicie do 48-litrowej butli powinno wejść ok. 39-40l paliwa a wchodzi max. 30,5l. W sumie to nie żadna usterka ani wada lecz kwestia wyregulowania zaworu, na który zapewne wkrótce się udam.
marcin_i30:
Chciałem Was poinformować, że w dniu dzisiejszym otrzymałem od Hyundai oficjalne stanowisko dotyczące salonu i serwisu w Stalowej Woli gdzie kupiłem samochód z LPG:
Firma Auto-Service W. Polehojko Sp. J. utraciła Autoryzację z dniem 31.01.2014
Zniknęli również ze strony Hyundai oraz nie można u nich kupić już samochodów tej marki.
p.s. Kolego Lotug, w/w przeze mnie awarie to zbiór wszystkich usterek z jakimi spotkały się ASO Hyundai w Polsce serwisujące i30 z lpg.
polo1979:
Drugie tankowanie benzyny weszło 35,84l przejechałem 2031km średnie zużycie 1,76 łącznie z rozruchem którego jest naprawdę nie wiele na 100km (na 100km odpalam auto na benzynie 3 razy).
Czy da się tak ustawić by dotrysk był od obrotów np: 2500 bo podobno fabrycznie od 2000 obrotów załącza się ta funkcja.
A w moim przypadku utrzymanie obrotów na poziomie 2000 = 70km/h na 6 biegu( trochę za wolno jak na jazdę na zakopiance)
Nawigacja
[#] Następna strona