Autor Wątek: Parujące reflektory  (Przeczytany 2892 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Złośnik

• Gość
Parujące reflektory
« dnia: 15 Październik 2009, 08:17:30 »
Witam, możliwe że neipotrzebnie się wkurzam tylko....
Mam nowe reflektory w Lantrze, wymienione 2 lata temu. W tamtym roku nei zauważyłem nic niepokojącego. W tym, tzn teraz właśnie, że parują mi od środka rogi, kąciki kloszy od strony środka osi auta. Nieznacznie, ale lekko. Troszkę się zaniepokoiłem, tak ma być ? To normalne ? Przy reflektorach są dwie rurki odpowietrzające (chyba). Jedna jest od środka auta i to jest w kształcie litery L. Druga od strony krawędzi auta i w kształcie litery U, z tym że L ma wyprowadzony koniec na "powietrze" z reflektora a U nałozona na dwa króćce w reflektorze. Dodam że nei grzebałem przy reflektorach, żarówek nei wymieniałem, dekielków neizdejmowałem, może zasyfiły się te odpowietrzniki, co myślicie ?

Vanitum

• Gość
Parujące reflektory
« Odpowiedź #1 dnia: 15 Październik 2009, 14:51:10 »
wydaje mi się że ta w kształci litery L powinna mieć wylot skierowany w dół... Możliwe że w takim położeniu jak masz, dostało się do środka trochę wody, która z kolei teraz próbuje się wydostać. proponuje obrócenie rurki i odrobinę cierpliwości, ew. rozebranie i osuszenie reflektora

IgoReCzeK

• Gość
Parujące reflektory
« Odpowiedź #2 dnia: 15 Październik 2009, 15:08:43 »
Cytat: "Złośnik"
parują mi od środka rogi, kąciki kloszy od strony środka osi auta. Nieznacznie, ale lekko. Troszkę się zaniepokoiłem, tak ma być ?

Witam. Oczywiście, że nie powinno tak być. Rurki odpowietrzników, jak wspominał wcześniej kolega powinny być skierowane w dół. W sytuacjach szybkich zmian temperatury może nastąpić kondensacja pary wodnej i wówczas pojawi się jakaś mała mgiełka wewnątrz reflektorów, ale to są sytuacje krótkookresowe i występujące sporadycznie. Trzeba sprawdzić drożność kanału do wentylacji reflektorów i skuteczność zakręcenia osłon przy oprawkach od żarówek. Jeśli sytuacja będzie się powtarzała, to reflektory do reklamacji. Pozdrawiam Igor.

cezary46

• Gość
Parujące reflektory
« Odpowiedź #3 dnia: 15 Październik 2009, 16:24:38 »
U mnie też parował prawy.Powodem była zgięta rurka odpowietrzająca.

Złośnik

• Gość
Parujące reflektory
« Odpowiedź #4 dnia: 15 Październik 2009, 16:50:18 »
OK wybebeszę dzisiaj obie rureczki z reflektorów i zobaczę czy drożne, chociaż nie ruszałem ich i są skierowane w dół właśnie. Ta gąbeczka w środu tych rureczek jak rozumiem powinna być ? To jest coś w rodzaju filtru ?

IgoReCzeK

• Gość
Parujące reflektory
« Odpowiedź #5 dnia: 15 Październik 2009, 22:33:41 »
Cytat: "Złośnik"
...Ta gąbeczka w środu tych rureczek jak rozumiem powinna być ? To jest coś w rodzaju filtru?

Tak, to jest zapora przed wścipskimi gośćmi szukającymi ciepłego lokum do spania. ;-) Przy czym czystość owego "filtra" pozostaje nie bez znaczenia w odniesieniu do prawidłowej cyrkulacji powietrza w reflektorze.

Złośnik

• Gość
Parujące reflektory
« Odpowiedź #6 dnia: 16 Październik 2009, 10:42:33 »
Dobra Panowie, skończyła się pogoda taka jak była i wszystko znikło, trwalo tylko 1 dzień, tak jakmówię to jest "zdarzenie" nie występuje to się ciągle ale się troszkę wkurzyłem że na nowych reflektorach coś się pojawiło nagle :/
No i to były tylko rogi zaparowane lekko... w kadym razie przeczyściłem rurki i gąbeczki, odkręcłem dekle na jakiśczas, odpaliłem światła długie, jak go zagrzało zakręciłem dekle, wyłączyłem światła i czekałem - nic się nei pojawiło :)
Dzięki za pomoc...