Potwierdzam ,że Hyundai prowadzi wymianę amortyzatorów ix 20 ,ale tylko tym którzy się zgłoszą . Wczoraj właśnie w moim zostały wymienione i jest o wiele ciszej przy przejazdach po nierównościach. Poruszyłem w serwisie również temat zbyt dużego spalania i zapytałem czy mają jakieś nowe oprogramowanie? W odpowiedzi usłyszałem ,że na dzień dzisiejszy brak.
Pozdrawiam
Jestem po wymianie przednich amortyzatorów i odbojników w ramach w/w akcji :-) Potwierdzam, że kto się zgłosi bo mu się auto tłucze jak taczka oraz zostanie zakwalifikowany temu zrobią w ramach poprawek producenta i za darmo. Reszta użytkowników może się o tym nie dowiedzieć. Przynajmniej na dzień dzisiejszy tak to wygląda. Akcję przeprowadził ASO Auto Watin w Suchym Lesie. Polecam.
Proponuję pozostałym, mającym auta z wcześniejszej produkcji zweryfikować stan swojego zawieszenia w ASO. Po pierwszych kilometrach po wymianie efekt jest słyszalny od razu, dla mnie to niebo a ziemia, ponieważ poprzednie u mnie się praktycznie rozpadło. Gdyby nie ta operacja, za chwilę trzeba by je było i tak naprawiać.
Pocieszające jest to, że producent wreszcie, choć na razie po cichu, przyznał się do bubla i oferuje poprawiony zamiennik (inne amortyzatory i odbojniki, inna charakterystyka pracy, mocowanie i materiały). Takie rozwiązania są już fabrycznie montowane do obecnie produkowanych ix20.
P.S. ...A ile było o tym wcześniej pisane na forum i zgłaszane u dilerów?... :-/
Co do nowej wersji oprogramowania w celu ograniczenia spalania, nadal nie mam potwierdzenia, że takowe dla silnika benzynowego 1.6 zostało zaoferowane. Chętnie skorzystam jak tylko jakiekolwiek ASO to potwierdzi.