Autor Wątek: [ix20] zalety, wady, testy i uwagi ogólne  (Przeczytany 306202 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline kri$

• Giełda
[ix20] zalety, wady, testy i uwagi ogólne
« Odpowiedź #210 dnia: 09 Luty 2014, 23:11:43 »
Cytat: "Maolma"
Cytat: "zbyniuw48"
Cisza się zrobiła na tej części forum gdzie się produkują właściciele ( a może lepiej - użytkownicy ix 20). Postanowiłem to przerwać, bo mam po temu powód

Fakt... nie ma co czytać o naszych iksikach, ale może to dobrze, bo nie ma z nimi problemów? U mnie amorki chyba ok., bo nie stukają. Jedynie narzekam na spalanie 10-10,5 l bez korków na dystansach głównie 12 km to tyci za dużo, jak na silnik 1,4...
Pozdrawiam
M

Zdecydowanie za dużo, szwagierka odebrała właśnie kilka tygodni temu 1,4 i jeździ tylko praktycznie po mieście i wychodzi około 8,5 litra.

Offline Maolma

• Giełda
« Odpowiedź #211 dnia: 09 Luty 2014, 23:30:06 »
W styczniu miałam pierwszy przegląd, na moje zażalenie, że za dużo pali usłyszałam, że tak steruje silnikiem komputer... i tyle....Czy jest szansa zmniejszenia spalania przy mojej lekkiej do granic możliwości nodze? Po wymianie oleju wydaje mi się , że jest jeszcze gorzej, ale było może w tym okresie mroźniej. Zobaczę teraz jak zatankuję.

Offline kri$

• Giełda
« Odpowiedź #212 dnia: 11 Luty 2014, 07:57:44 »
Cytat: "Maolma"
W styczniu miałam pierwszy przegląd, na moje zażalenie, że za dużo pali usłyszałam, że tak steruje silnikiem komputer... i tyle....Czy jest szansa zmniejszenia spalania przy mojej lekkiej do granic możliwości nodze? Po wymianie oleju wydaje mi się , że jest jeszcze gorzej, ale było może w tym okresie mroźniej. Zobaczę teraz jak zatankuję.

Nie wiem jak z 1,4, ale w 1,6 miałem wymieniane oprogramowanie sterowania silnikiem w 2013 roku. Może trzeba do innego serwisu.

beazee

• Gość
« Odpowiedź #213 dnia: 12 Luty 2014, 16:47:19 »
Na moje pytanie czy wyszły jakieś poprawki oprogramowania, które mogliby wgrać usłyszałem odpowiedź, że gdyby cos było to by to zrobili. Ale wpisali VIN do kompa - ten wydrukował im co należy zrobić i nie ma na liście żadnych update'ów.

I teraz nie wiem czy to kwestia silnika 1.4 czy podejścia w serwisie "nie robie nic ponadto co mam napisane".

Odkąd przesiadłem się na rower to spalanie mnie nie intersuje :)
A było wysokie.

Offline ph71

• Giełda
« Odpowiedź #214 dnia: 14 Luty 2014, 08:36:10 »
Cytat: "beazee"
Na moje pytanie czy wyszły jakieś poprawki oprogramowania, które mogliby wgrać usłyszałem odpowiedź, że gdyby cos było to by to zrobili. Ale wpisali VIN do kompa - ten wydrukował im co należy zrobić i nie ma na liście żadnych update'ów.

I teraz nie wiem czy to kwestia silnika 1.4 czy podejścia w serwisie "nie robie nic ponadto co mam napisane".

A było wysokie.

Też pytałem o nowe wersje oprogramowania związane z pracą silnika ix20 i zużyciem przez niego paliwa, ale w Poznaniu rzekomo nic o tym nie wiedzą...
Z drugiej będąc w salonie, o nowym i30 usłyszałem, że jego 1.6 120KM ma już inne oprogramowanie niż ix20 1.6 i jest istotnie ekonomiczniejszy. Ponoć producent poprawił dawkowanie paliwa o czym wiedzą tylko ASO, bo mieli za dużo skarg od użytkowników, głównie ix20.
Marketing by sprzedać nowe auto czy jest coś na rzeczy?

P.S. Rower, fajna rzecz. Ostatnio często chodzę piechotą dla samej przyjemności, szczególnie na dystansach do kilometra, dwóch. Ale rower wkrótce także będzie, przy lepszej pogodzie :)

Offline kri$

• Giełda
« Odpowiedź #215 dnia: 14 Luty 2014, 09:28:54 »
Cytat: "ph71"
Cytat: "beazee"

A było wysokie.

Też pytałem o nowe wersje oprogramowania związane z pracą silnika ix20 i zużyciem przez niego paliwa, ale w Poznaniu rzekomo nic o tym nie wiedzą...
Z drugiej będąc w salonie, o nowym i30 usłyszałem, że jego 1.6 120KM ma już inne oprogramowanie niż ix20 1.6 i jest istotnie ekonomiczniejszy. Ponoć producent poprawił dawkowanie paliwa o czym wiedzą tylko ASO, bo mieli za dużo skarg od użytkowników, głównie ix20.
Marketing by sprzedać nowe auto czy jest coś na rzeczy?

P.S. Rower, fajna rzecz. Ostatnio często chodzę piechotą dla samej przyjemności, szczególnie na dystansach do kilometra, dwóch. Ale rower wkrótce także będzie, przy lepszej pogodzie :)

Podobno przy podpięciu komputera system hyundaia sprawdza wersje oprogramowania, i zaleca wymianę na nowszą wersje. Byłem tydzień temu i przy zleceniu kazałem o sprawdzenie i nie było nic nowszego. Ostatnio wgrali mi w lutym w 2013 roku.

Offline ph71

• Giełda
« Odpowiedź #216 dnia: 14 Luty 2014, 11:10:52 »
10 minut temu ASO, w którym kupiłem auto teraz potwierdziło, że w 2013 taka aktualizacja się pojawiła  :evil: .
W poniedziałek się przekonam na serwisie jak to się ma do mojego egzemplarza ix20, bo nic mi nie wiadomo, abym z taką jeździł, mimo iż temat spalania poruszałem wcześniej wielokrotnie.
Co ciekawe jak się również dowiedziałem w ASO, amorki w ix20 i ix35 mogą podlegać wymianie na inne o zmienionej charakterystyce, jeśli dotychczasowe zawieszenie tłucze się jak taczka. Zobaczymy po weryfikacji przez serwis.
Czyżby niezadowolenie użytkowników dotarło wreszcie do producenta?

Offline kri$

• Giełda
« Odpowiedź #217 dnia: 14 Luty 2014, 19:20:27 »
10 minut temu ASO, w którym kupiłem auto teraz potwierdziło, że w 2013 taka aktualizacja się pojawiła  :evil: .
W poniedziałek się przekonam na serwisie jak to się ma do mojego egzemplarza ix20, bo nic mi nie wiadomo, abym z taką jeździł, mimo iż temat spalania poruszałem wcześniej wielokrotnie.
Co ciekawe jak się również dowiedziałem w ASO, amorki w ix20 i ix35 mogą podlegać wymianie na inne o zmienionej charakterystyce, jeśli dotychczasowe zawieszenie tłucze się jak taczka. Zobaczymy po weryfikacji przez serwis.

Chyba się przejadę samochodem od szwagierki, który odebrał kilka tygodni temu, sprawdzę jak amortyzatory. Może moje też do wymiany?

Offline endriu

• Giełda
« Odpowiedź #218 dnia: 15 Luty 2014, 12:36:25 »
do ph71 mam pytańko gdzie serwisujesz swojego ix20 bo ja na Dębcu w grisbitree .

Offline zbyniuw48

• Giełda
« Odpowiedź #219 dnia: 15 Luty 2014, 23:04:40 »
Witam
widzę że poruszyłem trochę ix-owiczów sprawą wymiany amortyzatorów w moim autku. Jak na razie jestem po wymianie zadowolony. troszkę ostatnio więcej jeździłem i zrobiłem już na nich ponad 1200 km i nadal OK. Dla informacji dodam że były zapakowane w kartony z napisem Hyundai - oryginal genuine parts. Stąd wniosek że są dedykowane dla Hyundaiów. Niestety bliższych oznaczeń nie udało mi się dostrzec. Na karcie przyjęcia auta do serwisu ich cena wynosiła 150 zł/szt.

Do endriu - wraz z ph71 planujemy zrobić wkrótce spotkanie "zapoznawcze". Może się przyłączysz?
Pozdrawiam wszystkich

Offline lukasz.zst

• Giełda
« Odpowiedź #220 dnia: 16 Luty 2014, 01:22:21 »
Cytat: "kri$"

Chyba się przejadę samochodem od szwagierki, który odebrał kilka tygodni temu, sprawdzę jak amortyzatory. Może moje też do wymiany?

Jestem pierwszą osoba w Polsce która ma wymienione amortyzatory ,jestem mega zadowalany z wymiany

Offline ph71

• Giełda
« Odpowiedź #221 dnia: 17 Luty 2014, 08:07:30 »
Cytat: "endriu"
do ph71 mam pytańko gdzie serwisujesz swojego ix20 bo ja na Dębcu w grisbitree .

Na Dębcu i w Suchym Lesie, w zależności od dostępności czasu serwisu i mojego oraz zaangażowania serwisu w diagnozowanie i usuwanie usterek, na których on nie zarabia.

epus

• Gość
amorki
« Odpowiedź #222 dnia: 28 Luty 2014, 08:23:24 »
Potwierdzam ,że Hyundai prowadzi wymianę  amortyzatorów ix 20 ,ale tylko tym którzy się zgłoszą . Wczoraj właśnie w moim zostały wymienione i jest o wiele ciszej przy przejazdach po nierównościach. Poruszyłem w serwisie również temat zbyt dużego spalania i zapytałem czy mają jakieś nowe oprogramowanie? W odpowiedzi usłyszałem ,że na dzień dzisiejszy brak.
Pozdrawiam

Offline lukasz.zst

• Giełda
« Odpowiedź #223 dnia: 28 Luty 2014, 12:30:20 »
Jest nowe oprogramowanie ale nie w Polsce. Tak jak mówiłem pali mi 1.6 AT w mieście z klimą 8,1L a przedtem 10L

Offline ph71

• Giełda
Re: amorki
« Odpowiedź #224 dnia: 28 Luty 2014, 14:18:32 »
Cytat: "epus"
Potwierdzam ,że Hyundai prowadzi wymianę  amortyzatorów ix 20 ,ale tylko tym którzy się zgłoszą . Wczoraj właśnie w moim zostały wymienione i jest o wiele ciszej przy przejazdach po nierównościach. Poruszyłem w serwisie również temat zbyt dużego spalania i zapytałem czy mają jakieś nowe oprogramowanie? W odpowiedzi usłyszałem ,że na dzień dzisiejszy brak.
Pozdrawiam

Jestem po wymianie przednich amortyzatorów i odbojników w ramach w/w akcji  :-) Potwierdzam, że kto się zgłosi bo mu się auto tłucze jak taczka oraz zostanie zakwalifikowany temu zrobią w ramach poprawek producenta i za darmo. Reszta użytkowników może się o tym nie dowiedzieć. Przynajmniej na dzień dzisiejszy tak to wygląda. Akcję przeprowadził  ASO Auto Watin w Suchym Lesie. Polecam.
Proponuję pozostałym, mającym auta z wcześniejszej produkcji zweryfikować stan swojego zawieszenia w ASO. Po pierwszych kilometrach po wymianie efekt jest słyszalny od razu, dla mnie to niebo a ziemia, ponieważ poprzednie u mnie się praktycznie rozpadło. Gdyby nie ta operacja, za chwilę trzeba by je było i tak naprawiać.
Pocieszające jest to, że producent wreszcie, choć na razie po cichu, przyznał się do bubla i oferuje poprawiony zamiennik (inne amortyzatory i odbojniki, inna charakterystyka pracy, mocowanie i materiały). Takie rozwiązania są już fabrycznie montowane do obecnie produkowanych ix20.
P.S. ...A ile było o tym wcześniej pisane na forum i zgłaszane u dilerów?... :-/
Co do nowej wersji oprogramowania w celu ograniczenia spalania, nadal nie mam potwierdzenia, że takowe dla silnika benzynowego 1.6 zostało zaoferowane. Chętnie skorzystam jak tylko jakiekolwiek ASO to potwierdzi.