Forum > Matrix / ix20
[ix20] zalety, wady, testy i uwagi ogólne
rekin323i:
Witaj "Maolma" ;-)
Myślę ze potrzebna jest dodatkowa diagnoza po wymianie pompy paliwa mimo ze to zwykły motor 1.4 benzyna powinni odczytać wartości z pompy wraz z wgranie softu silnika z homologacji lub poinformować ze potrzebny update.
Obstawiam ze elektryk na 2giej zmianie stwierdzi "zawsze coś innego", i tak można wymieniać bez końca- obstawiam jakiś czujnik mieszanki przy przepływomierzu bo z niego zliczany jest stan ilości zużycia paliwa, średnie spalanie chwilowe tym samym dystans do stacji.
Najbardziej prozaiczne usterki biorą się z układu elektrycznego wiec możliwe że akumulator masz słaby pytanie tylko czy masz system start-stop jak tak to bardzo prawopodone za akumulator.
Sama musisz zaobserwować przez okres następnych 1000km to spokojnie 2,5tankowania jak zachowuje się - odczyt ze wskazania, a przy kolejnym wstawieniu uśmiechnij się o auto zastępcze mają ładniutkie białe i30.
Ps. Dawna akcja też w moim ix20 to wymiana zegarów problem bardziej jasności układu wyświetlacza częściowe przygaszanie natomiast nigdy nie miałem błędu wskazania mimo ze realnie zaniża spalanie ok. 0,6litra
kosmos2011:
--- Cytat: "rekin323i" --- system start-stop jak tak to bardzo prawopodone za akumulator
--- Koniec cytatu ---
BlueDrive (Stop&Go)
Dostęp bezkluczykowy z przyciskiem Start/Stop
rekin323i:
Kosmos
chodziło mi o system BlueDrive +2000zł auto co prawda mniej pali ale jest tam akumulator AGM występował często w wersji Comfort -napięcie niższe niż w normalnym akumulatorze więc elektryka może wariować. :shock:
A zapalanie na przycisk w wersji Comfort i Style kosztowało 2500zł jako dodatek
Musimy poczekać aż serwis rozwikła zagadkę, bo faktycznie pierwszy ix20 z takimi dziwnymi objawami.
Kudłaty_1975:
Szanowni Forumowicze. Jestem mocno zainteresowany kupnem nowego ix20. Z tym tematem, jak i wieloma innymi na tym forum już się zapoznałem, natomiast przed ostateczną decyzją chciałbym dowiedzieć się coś więcej na temat problemów z uszczelkami głowicy, tzn. czy było to chwilowe, czy usterka powtarzająca się???? Po postach wnioskuję, że HMP temat już ogarnął i obecnie on już nie występuje???
Mans:
Witam ,uszczelką pod głowicą bym się kompletnie nie przejmował Kolego bo było to jednostkowe przypadki i silniki benzynowe MPI są naprawdę bardzo trwałe i cechuje je wysoka kultura pracy.Ddodatkowym plusem to bardzo cicha praca na biegu jałowym oraz przy prędkościach 120 km/h.Natomiast piętą achillesową tego modelu pomimo poprawionego w nim zawieszenia i zastosowania innych amortyzatorów co zdecydowanie poprawiło komfort jazdy jest w dalszym ciągu uskakiwanie tyłu w zakrętach na nierównościach chociaż już nie w takim stopniu co modele sprzed FL.Ogólnie w tym przedziale cenowym bardzo fajny samochodzik do tego przy obecnych upustach niedrogi i dość dobrze wykonany.Nie wiem jaką wersją ix20 Jesteś zainteresowany ale warto też rozważyć blizniaczą Kia Vengę , bo za te same pieniądze co wersja Comfort u Hyundaia masz w promocji wersję Business line u Kii, która posiada czarną skórzaną tapicerkę,Nawigację z kamerą cofania,tempomat,podgrzewaną kierownicę oraz podgrzewane fotele z przodu , elektrycznie składane lusterka oraz światła tylne Led.
http://patecki.com.pl/wp-content/uploads/2017/03/Cennik-Venga-RP-2017-30-03-2017.pdf
W Hyundaiu ix20 powyższe rarytasy są dostępne dopiero w kosmicznie drogiej wersji Premium.
http://www.hyundai.pl/fileadmin/user_upload/cenniki/Cennik_ix20_2017.pdf
Ja na początku tego roku miałem podobny dylemat co wybrać.Jednak po jezdzie testowej lepsze wrażenie zrobiła na mnie Kia i obecnie Żona jezdzi od 6 miesięcy nową Kia Vengą 1.6 w wersji Business Line w automacie i jest mega zadowolona.Na razie zero problemów i oby tak zostało.
IX20 czy Kia Venga wybór należy do Ciebie ;-)
Pozdrawiam
Nawigacja
[#] Następna strona