Autor Wątek: [ix20] zalety, wady, testy i uwagi ogólne  (Przeczytany 305164 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

histe

• Gość
[ix20] zalety, wady, testy i uwagi ogólne
« Odpowiedź #330 dnia: 05 Maj 2015, 08:32:13 »
o przejechaniu  nieco ponad 10 tys km czas na małe podsumowanie i opinie

Auto jako całość sprawuje się OK - żadnych  problemów
Silnik 1.6  jest żwawy,ale nie powala zarówno jeżeli chodzi o  dynamikę jak i spalane (zapewne wynika to z jego charakterystyki, ale i duża masa pojazdu robią swoje.
Mi spala auto w dużym mieście   nieco więcej niż deklaruje producent ale w 8l się mieści. Auto ma dość specyficzny 6 bieg, który można już włączyć w zasadzie od 60 -70km/h ale sprawia to , że przy prędkościach autostradowych obroty są znowu wysokie, a i konsumpcja paliwa dobija do 10l- no cóż nie jest to auto na autostrady.

Zawieszenie Ok, choć mega twarde, ale nie puka, nie stuka, przy pustym aucie i nierównościach na zakręcie, wchodzenie w niego z większą prędkością, może skutkować podbijaniem tyłu,

Wielki plus za przestronność wnętrza - 4 osoby jadą wygodnie, a i  jest jeszcze w miarę bagażnik.
Jak dla mnie fotele wygodne nie męczą w długiej trasie, nawet brak podłokietnika nie jest tak odczuwalny

Bardzo dobra widoczność w dużych lusterkach, ale trzeba uważać na przednie słupki, lubią zasłaniać, zwłaszcza przy skrętach.

Wyciszenie: silnik OK, gorzej jeżeli chodzi o wyciszenie hałasu kół i  najgorzej  jeżeli chodzi o szum z okolic drzwi/okien. Prawdopodobnie to  wina  specyficznych tylko gumowych uszczelek przy szybie ( w innych modelach  są to uszczelki gumowo/welurowe

Jedyny mały minusik to pojawiające się czasami delikatne dziki dochodzące z przedniego prawego słupka A. Rozmontowanie osłon plastikowych nic nie dało, żadnego luźnego elementu tam nie ma, na szczęście  jest to ledwo słyszalne, a nie wiem czy chce mi się rozbierać pół przodu aby zdiagnozować ( albo i nie) problem

Póki co śmigamy ix 20 dalej i oby bez poważniejszych problemów

wojbur

• Gość
« Odpowiedź #331 dnia: 03 Czerwiec 2015, 20:15:35 »
Przygód z czujnikami ciśnienia w oponach ciąg dalszy. Po 2-3 tygodniach spokoju (od wymiany kół na letnie) te guano znowu się zaświeciło w zeszłym tygodniu. Jednocześnie zbliżał się koniec pierwszego roku eksploatacji więc i tak trzeba było dealera odwiedzić - przegląd, ubezpieczenie no i te ******* czujniki. Postanowiono że załatwione to będzie w stylu arabskim - za jednym zamachem :mrgreen:  

Wczoraj wizyta w ASO. Po rozmowie telefonicznej już wiedzieli że ojciec jest mega "poddenerwowany" więc bardzo się starali - przyjęcie auto na serwis 10 min przed umówionym czasem, tłumaczenie co i jak będzie robione, świeża zaparzona kawka - obsługa jak w dobrym pensjonacie :lol:  Decyzja była krótka - wymiana sterownika czujników, i aktualizacja oprogramowania. Rzecz jasna naprawa w ramach gwarancji więc bezpłatna.

Następnie przyszedł czas na przegląd okresowy - auto zostało na tym samym stanowisku, tylko serwisant inny. Zakres przeglądu bardzo skromny. Koszt to 330 zł - 50 zł rabatu za nieprzyjemności związane z czujnikami ciśnienia (łącznie 2 pozaplanowe wizyty w ASO) + 95 zł za olej który kupiłem w zaprzyjaźnionej hurtowni dzięki uprzejmości kolegi z Chevrolet Team Poland (shell 5w40, ASO wołało 180 zł za ten przegląd). Całkowity koszt przeglądu zatem to 375 zł.

irkor

• Gość
« Odpowiedź #332 dnia: 24 Sierpień 2015, 11:16:47 »
Wczoraj miałem pierwsze niedomagania w swoim ix20 (1,4 7 tys. km) Po odpaleniu dziwnie zaczął klekotać silnik i wpadł w wibracje. Wyglądało to tak, jakby nie palił na jeden cylinder. Zgasiłem, odpaliłem ponownie i było dobrze. Od wczoraj przejechałem ok. 100 km i jest ok.

langi

• Gość
« Odpowiedź #333 dnia: 28 Sierpień 2015, 16:13:31 »
Autko OK, na miasto i 2-3 razy w roku większy wypad na wczasy. Miał być C-max ale był droższy i bardziej prze bajerowany. Samochód raczej praktyczny miejski niż wystrzałowy, młodzieży może sie nie podobać a za tą cenę woleliby 5letnie wypasione BMW. Ja potrzebowałem samochodu rodzinnego 2+2 do jazdy raczej po mieście i tu się sprawdza choć spalanie przy 1,6 nie jest zachęcające. Z rzeczy które mnie najbardziej denerwują to brak oświetlenia led dziennego, lekkie stuki w kolach przednich podobno ten typ tak ma. Najgorsze przy większych prędkościach na nierównych drogach efekt "podskakującej dupy" i jakby braku przyczepności. Wcześniej jeździłem zafirą i takich przygód nie miałem, pozdrawiam

Offline kri$

• Giełda
« Odpowiedź #334 dnia: 29 Sierpień 2015, 09:19:51 »
Dzienne można samemu wymienić na ledy, które zaraz po zakupie wymieniłem. Podskakujący tył to wina amortyzatorów, w serwisie stwierdzono 25% amortyzacji. Mnie obiecali wymianę w systemie "goodwil" w lutym, potem się wycofali i ponownie sami podjęli temat w czerwcu, co mnie zaskoczyło na plus. Dosłałem potrzebne dokumenty (zdjęcia, badanie amortyzatorów, ksero przeglądów) i nagle sprawa ucichła. Ale niestety, osoby w Hyundaiu w Warszawie, nie raczą odpowiadać na emaile nawet z odpowiedzią pocałujta wójta w d..... !
Więc budowanie zaufania do marki, powinni uczyć się od innych.  Widać że pracują tam wg mnie osoby z przypadku. Na kolejny email, oberwało się serwisantowi, że udostępnia adresy email, mimo że ta osoba sama do mnie w lutym napisała.
Samo traktowanie zniechęca do marki, planowałem następny zakup, ale chyba hyundaia sobie odpuszczę.

jack55

• Gość
« Odpowiedź #335 dnia: 29 Sierpień 2015, 12:35:07 »
langi tutaj masz wszystko pięknie pokazane jak w prostu sposób wymienić oświetlenie dzienne na led ;-)
http://tatasbrokovnici.rajce.idnes.cz/Hyundai_ix20_-_vymena_LED_zarovky#DSC_0027.jpg
http://tatasbrokovnici.rajce.idnes.cz/Hyundai_ix20_-_vymena_LED_zarovky#DSC_0013.jpg
http://tatasbrokovnici.rajce.idnes.cz/Hyundai_ix20_-_vymena_LED_zarovky#
Widzę ,że masz rocznik 2014 i także kłopoty z zawieszeniem.
Myślałem, że problem już nie występuje bo jezdziłem rocznikiem 2015 i było o niebo lepiej niż w moim rocznik 2011 ;-)
Szczegóły opisałem tutaj....
http://hyundaiklub.pl/forum/viewtopic.php?t=3098&postdays=0&postorder=asc&start=75
Ciekawe jak sprawa się ma w modelu po FL na felgach 16 w wersji comfort ,
jezdził może ktoś z Was :?:

langi

• Gość
« Odpowiedź #336 dnia: 31 Sierpień 2015, 19:16:09 »
Dzieki za info czy ktos moze polecic konkretny model zarowek, aby nie palil oprawek, swiecil wiecej niz miesiac  i nie wiem czy juz takie sa ale mial homologacje ? dzieki pozdrawiam

Offline zbyniuw48

• Giełda
« Odpowiedź #337 dnia: 05 Wrzesień 2015, 23:10:19 »
Ja kupiłem takie:
 http://jafra.com.pl/zarowka-led-p13w-68-1210-smd-drl-swiatla-dzienne.html
Bez problemu świecą od listopada 2013

Offline kri$

• Giełda
« Odpowiedź #338 dnia: 06 Wrzesień 2015, 08:06:49 »
Polecam, po co przepłacać.
link

Offline endriu

• Giełda
« Odpowiedź #339 dnia: 23 Wrzesień 2015, 11:10:11 »
I tak tylna klapa bagażnika polakierowana na gwarancji bardzo ładnie dobrali odcień jak ktoś by nie wiedział że lakierowane to nie widać różnicy  :-) ale każda moneta ma dwie strony zagubili mi książkę gwarancyjną  :cry: ale po dwóch dniach się znalazła takie rzeczy nie powinny się zdarzać w ASO .Za tydzień piąty przegląd serwisowy ciekawy ile mnie wykasują .

Offline kri$

• Giełda
« Odpowiedź #340 dnia: 23 Wrzesień 2015, 11:27:07 »
No dobra, a co się stało że polakierowali. Pewnie miernikiem wyjdzie.

Offline endriu

• Giełda
« Odpowiedź #341 dnia: 24 Wrzesień 2015, 12:39:14 »
Nie ma nic do ukrywania że miernikiem wyjdzie jest wpisane w książkę serwisową i w systemie że było lakierowane dwa lata gwarancji na lakier na klapie a co się tyczy dlaczego to na podszybiu w dwóch miejscach popękał zrobiły się takie ryski ot i cały problem .

Offline kri$

• Giełda
« Odpowiedź #342 dnia: 03 Październik 2015, 12:12:18 »
Po paru miesiącach boju, Hyundai Polska, przyznał w ramach "goodwill", zgodę na wymianę tylnych amortyzatorów. W poniedziałek jadę na wymianę.

Amortyzatory wymienione bezpłatnie po gwarancji, jest zdecydowanie lepiej.

Offline lukasz.zst

• Giełda
« Odpowiedź #343 dnia: 25 Październik 2015, 20:52:20 »
Dogadaj się z serwisem daj coś na lepsze bo ci wsadzą te tureckie amortyzatory ,ja mam monroe z przodu i z tyłu wymienione na gwarancji i jest znaczniej lepiej

Offline zbyniuw48

• Giełda
« Odpowiedź #344 dnia: 26 Październik 2015, 20:58:55 »
Cytat: "kri$"
Po paru miesiącach boju, Hyundai Polska, przyznał w ramach "goodwill", zgodę na wymianę tylnych amortyzatorów. W poniedziałek jadę na wymianę.

Amortyzatory wymienione bezpłatnie po gwarancji, jest zdecydowanie lepiej.

Ciekaw jestem jaki teraz masz procent skuteczności tłumienia. Masz możliwość sprawdzenia tego?
Pozdrawiam