Forum > Matrix / ix20

[ix20] zalety, wady, testy i uwagi ogólne

<< < (65/85) > >>

jack55:
Dekra wcale nie trzeba kupować Mercedesa, żeby jeżdżąc po nierównościach plomby z zębów nie wypadały.Jest wiele nowych i tańszych aut na rynku w których ta dolegliwość nie występuje.Jest to wręcz niewiarygodne ,żeby w 21 wieku wypuścić na rynek model auta z taką wadą.Nawet w poczciwym polskim Polonezie, który był autem z innej epoki i z zawieszeniem przejętym z furmanki nie było tak drastycznych doznań jak w ix20 :oops: :oops:  :oops:
Od kilku miesięcy użytkuję nową Kię Sportage i jazda tym modelem po dziurach czy nierównościach to prawdziwa przyjemność.Po prostu wszystko jest wreszcie tak jak powinno być w nowym aucie z salonu.
Przekonałem się na własnej skórze, że piękny design to niestety nie wszystko.Najważniejsze w nowym samochodzie są wrażenia z jazdy, radość z jego codziennego użytkowania oraz bezawaryjność.
Hyundai ix20 pod tym względem niestety bardzo mnie rozczarował i zawiódł: :-(
I nikt z Was mnie nie przekona, że jest inaczej w przypadku tego modelu ;-)

dekra:
Co do zawieszenia Poloneza rodem z furmanki to chyba grubo przesadziłeś. Takiego komfortu na polskich, dziurawych drogach jaki oferuje Polonez nie daje żaden ze współcześnie produkowanych samochodów niskobudżetowych.
Co do jazdy Kia Sportage to po pojeżdżeniu ostatnio Hyundaiem ix 35 (identyczny mechanicznie samochód) moje wrażenia odnośnie komfortu jaki daje zawieszenie są niespecjalne. Po prostu obecni producenci produkują samochody, które mają jeździć po równych jak stół drogach i montowane w nich zawieszenia są coraz bardziej prymitywne. Zawieszenie w obecnej Kia Sportage nijak się mają do zawieszenia w Kia Sportage produkowanej do 2010 roku. To był chyba ostatni użytkowy samochód terenowy, a nie jakiś tam SUV, którego jedyną przewagą jest możliwość wjechania na krawężnik bez obawy, że coś tam odleci. Pozdrawiam i szerokości w nowym samochodzie.

jack55:
Przesadziłem ....... :?:
Napisałem samą prawdę.Polonez miał zawieszenie na resorach piórowych, które wprowadzono w XVIII wieku w pojazdach zaprzęgowych :-)
http://pl.wikipedia.org/wiki/Pojazd_zaprz%C4%99gowy
A co do zawieszenia w Sportage to naprawdę inna bajka.Mam wersję po FL w której to i owo jeszcze poprawiono ,także nie mam na razie na co narzekać.Jeżdżę wersją z napędem 4x4 Z racji prześwitu jazda  Kijanką po szwedzkich bezdrożach to prawdziwa przyjemność i w terenie autko daje sobie doskonale radę.
Co do Hyundaia ix35 to się nie wypowiadam  bo to nie moja bajka i nigdy nim nie jezdziłem ;-)

dekra:
No cóż - idąc Twoją metodą rozumowania mogę napisać, że wszystkie współczesne samochody używają do poruszania się archaicznego wynalazku z IV w p. n. e. - czyli KOŁA  :-) http://pl.wikipedia.org/wiki/Ko%C5%82o_%28technika%29.  ;-)

irkor:

--- Cytat: "jack55" ---......... Kijanką po szwedzkich bezdrożach to prawdziwa przyjemność i w terenie autko daje sobie doskonale radę.
......
--- Koniec cytatu ---

Te szwedzkie bezdroża pewnie nie odbiegają jakością od naszych dróg w centrach miast.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej