Forum > Matrix / ix20

[ix20] zalety, wady, testy i uwagi ogólne

<< < (39/85) > >>

ph71:

--- Cytat: KoTeK ---
--- Cytat: "rekin323" ---
--- Cytat: "KoTeK" ---
--- Koniec cytatu ---

Jeździłem kilkukrotnie IX20 1,4 na jazdach testowych... Były to jazdy w mieście i poza miastem. Wydawało mi się, że dosyć sprawnie to auto radziło sobie ze swoją masą... Kupując samochód podszedłem następująco: skoro 1,4 dla mnie chodzi OK to gdy dołożę te 200 cm3 będzie na pewno tylko lepiej. I tak też jest. Katalogowa różnica w spalaniu, chyba 0,7 litra przeświadczyła mnie w tym, że będzie to słuszna decyzja.
Rzeczywistość trochę to weryfikuje. Prawdą jest, że 1,6 dużo pali, dla mnie za dużo - bo tak jak u mnie 10 l w mieście (średnia prędkość z komputera na 100 km pokazuje 19-20 km/h - takie mam korki). Ogromnie szkoda, że producent mocy nie uzyskał z turbiny tylko poszedł w pojemność. Wtedy spalanie na pewno byłoby dużo mniejsze, a i dynamika lepsza.
No coż, dzisiaj gdybym stał przed wyborem kupna auta poszukiwania podzieliłbym na dwie części:
- może to być, ba nawet musi być kształt-sylwetka IX20 (dla mnie jest bardzo ładny),
- motor tylko z turbiną - bo w IX20 spalanie to katastrofa (ale tylko wmieście)
--- Koniec cytatu ---

Jeżdziłem 1.4 oraz 1.6 i ten drugi lepiej sobie radził pod obciążeniem, przede wszystkim w trasie.
Również jestem zdania, że niestety nasz 1.6 abstynentem nie jest. Choć niektórzy sądzą inaczej, ale każdy ma mniej lub bardziej odmienne realia użytkowania. I podobnie jak TY uważam, że do tego auta powinien być mniejszy pojemnością uturbiony silnik o mniejszych oporach własnych, co stanie się już niebawem realne, ponoć wraz z wersją po liftingu (silnik 1.0 109KM).
--- Koniec cytatu ---

KoTeK:
Mój 1,6 abstynentem nie jest, ale:
- wczoraj w trasie - 160 km (nie autostrada) - normalny przejazd od miasta do miasta, prędkości od 80-100 km/h (większość 90) trzy dorosłe osoby na pokladzie + pies - spalanie 5,9-6 litrów  :mrgreen:
- miasto, e..... nie ma co pisać (średnia prędkość z komputera to 19 km), spalanie 10 litrów i to chyba nie jest ostatnie słowo  :evil:

Tak z perspektywy czasu, gdybym miał jeszcze w mojej wersji tempomat to byłoby
wszystko OK.

Maolma:

- miasto, e..... nie ma co pisać (średnia prędkość z komputera to 19 km),
--- Koniec cytatu ---

Mój 1,4 w Warszawie przy średniej prędkości 22 spala ostatnio 9,2....trochę nadal  sporawo, na liczniku już 8 tyś. i tracę nadzieję na lepsze jutro

KoTeK:

--- Cytat: "Maolma" ---.......... i tracę nadzieję na lepsze jutro
--- Koniec cytatu ---

W kwestii spalania, niestety chyba już nic się nie poprawi, ale pamiętaj jedną mądrą radę: nie spali Ci więcej niż mu wlejesz :mrgreen:  I to jest ta dobra strona medalu  :-P

kri$:

--- Cytat: "Maolma" ---.......... i tracę nadzieję na lepsze jutro
--- Koniec cytatu ---

W kwestii spalania, niestety chyba już nic się nie poprawi, ale pamiętaj jedną mądrą radę: nie spali Ci więcej niż mu wlejesz :mrgreen:  I to jest ta dobra strona medalu  :-P
--- Koniec cytatu ---

Ja zauważyłem jedno, po przekroczeniu 20.000 km, samochód zaczął palić prawie 1 litr mniej. Nie wiem, czy to zasługa, nowych opon, oleju w silniku, bo od tego okresu mniej więcej mniej pali.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej