Autor Wątek: [Matrix] zablokowane tylne kolo  (Przeczytany 10333 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline elektron1979

• HKP
  • **
[Matrix] zablokowane tylne kolo
« dnia: 01 Styczeń 2014, 17:48:15 »
Witam wszystkich w nowym roku. Mam taki problem z moim samochodem jak w temacie. Prawdopodobna przyczyny bedzie reczny na tym kole i ani do przodu ani do tylu nie mozna ruszyc. Co mozna by zrobic? Ostukalem beben i nic jak bylo tak jest. Moglby ktos pomoc jak rozwiazac ten problem zeby chociaz do warsztatu do jechac?

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #1 dnia: 01 Styczeń 2014, 19:27:31 »
Poluzuj maksymalnie linkę od hamulca ręcznego przy samej dźwigni i sprawdź czy linka od zablokowanego koła jest dłuższa. To będzie oznaczać że trzeba zdjąć bęben i odblokować szczęki. Żeby zdjąć bęben trzeba wkręcić dwie śruby w otwory w powierzchni czołowej bębna. Oczywiście przed tym zabiegiem trzeba się pomodlić w intencji braku dużego progu na powierzchni wewnętrznej bębna.

Można też rozpatrywać winę piasty (łożysko), ale jak wcześniej nie było objawów zacierania (hałas) to raczej to bym wykluczył.

Offline elektron1979

• HKP
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 01 Styczeń 2014, 19:36:54 »
To znaczy zeby zwolnic szczeki to trzeba zdjac beben? A do tego potrzebny jest sciagacz? Czy da rade zdjac bez niego?

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #3 dnia: 01 Styczeń 2014, 19:48:11 »

Offline elektron1979

• HKP
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 01 Styczeń 2014, 21:28:46 »
A te sruby to trzeba wkrecic do konca czy tak aby zalapaly i za nie sciagnac beben?

Offline lukasz.zst

• Giełda
« Odpowiedź #5 dnia: 01 Styczeń 2014, 21:32:46 »
wezwij assistance

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #6 dnia: 01 Styczeń 2014, 21:38:36 »
Śruby wkręcasz w nagwintowane otwory w bębnie. W ten sposób odciągasz bęben od piasty. Trzeba też opukać miejsce gdzie bęben styka się czołowo z piastą bo korozja na tym styku lubi "przylepić" oba elementy do siebie.

smigacz

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 18 Styczeń 2014, 12:12:28 »
mialem kiedys taka sytuacje, ze szczeki zaczely trzec o beben. spowodowane to bylo tym, ze nie uzywalem recznego i linki sie zastaly, pewnego razu zona sie autem przejechala, zaciagnela reczny i szczeki juz nie mialy sily aby wrocic do pozycji wyjsciowej.
co zrobilem - wymienilem szczeki (profilaktycznie) i wpuscilem w linke olej (resztka jakiegos silnikowego, ktory mi zostal) zeby ja rozruszac i zeby szczeki mogly odbijac.
to pomoglo.
teraz pare uwag: linki przy recznym sa zamocowane na krzyz - lewa linka jest od prawego kola i na odwrot. po drugie nie wiem jak kolega kosmos, ale ja odkrecilem tylko ta srodkowa srube z trzpienia i beben sciagnalem bez problemow bez wkrecania jakichs dodatkowych srub. jak bedziesz sciagal beben, to przy przykrecaniu nie zapomnij tej nakretki nabic jakims przecinakiem - to tak dla bezpieczenstwa zeby sie sruba nie odkrecila sama - jak spojrzysz na ta srube to zalapiesz o co chodzi.
ale tak czy siak, proponowalbym przejechac sie do mechanika - z hamulcami nie ma zartow.
pz

Offline elektron1979

• HKP
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 19 Styczeń 2014, 18:15:02 »
No dobra mam jeszcze jedno pytanie odnosnie regulacji recznego. Reguluje sie tylko przy dzwigni recznego? Bo skrecona srube mam na maksa a hamulec i tak nie trzyma.

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #9 dnia: 19 Styczeń 2014, 21:25:54 »

Offline elektron1979

• HKP
  • **
« Odpowiedź #10 dnia: 23 Luty 2014, 18:12:08 »
Przyczyną słabego hamulca było zbyt słabe rozkręcenie samoregulatorów. Teraz jak jak działają prawidłowo to ręczny działa jak żyleta.