Autor Wątek: [Sonata EF] Problem z automatyczną skrzynia biegów- brak bi  (Przeczytany 5287 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Damian

• Gość
[Sonata EF] Problem z automatyczną skrzynia biegów- brak bi
« dnia: 27 Grudzień 2013, 18:27:31 »
Witam,
jestem posiadaczem Sonaty z ASB od około czterech lat. Problem dotyczy działania skrzyni biegów. Po zakupie wymieniłem w niej olej i filtr i wszytko działało prawidłowo, niestety po około 3 latach zauważyłem, że biegi zmieniają się za szybko, szczególnie ostatni. W takim stanie można jeździć bez większych problemów ale ostatnio skrzynia wchodzi chyba w tryb awaryjny- na desce nie ma jednak żadnej sygnalizacji takiego stanu. Na trzecim biegu można awaryjnie jechać ale zdarza się, że mam tylko pierwszy... czy ktoś miał podobny przypadek i co robić w takiej sytuacji? Auto ma ok 245000 przebiegu
z góry dziękuję za pomoc

Offline kosmos2011

• Giełda
[Sonata EF] Problem z automatyczną skrzynia biegów- brak biegów
« Odpowiedź #1 dnia: 27 Grudzień 2013, 19:25:39 »
Pierwsze co trzeba zrobić to odczytać błędy.

szopen484

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 29 Grudzień 2013, 23:32:25 »
Może zapchały się elektrozawory ,na płycie sterującej ?ja kiedyś miałem tak że po  2-3 km dopiero przełączył mi na resztę biegów wymieniłem olej mimo że miał niewielki przebieg (filtra nie wymieniłem ponieważ jest wewnątrz skrzyni )i wszystko wróciło do normy może przypadek .....

Lolek

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 06 Styczeń 2014, 17:36:20 »
Witam ! Chciałem się podłączyć pod temat, a problem dotyczy ASB w Hyndai'u mojego teścia. Auto pochodzi z 96 roku, pod maską 3.0 v6 140 km. Kilka miesięcy temu skrzynia zaczęła wariować, na początku szarpało podczas ruszania i zmiany biegów. Potem zaczęła się blokować na 3 biegu. Od kilku dni jest tylko 3 bieg. Latem teść oddał auto do naprawy z powodu podobnych objawów - z tego co wiem mechanicy bawili się sterownikami, ale ich nie wymieniali. Zmienili też olej i filtr. Przez kilka miesięcy było OK...niestety znowu się zaczęło. Czy macie jakieś pomysły na co zwrócić uwagę ? Teść umówił się już w tym samym zakładzie na kolejną "naprawę", obawiam się jednak, że znowu skończy się na "zabawie" i wymianie oleju. Czy możecie polecić jakiś sprawdzony warsztat w woj. lubelskim ?

Damian

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 07 Styczeń 2014, 21:10:37 »
Podłączyłem się do komputera, ale nie może się komunikować ze skrzynią- powód nieznany. Wykrył natomiast błąd prędkościomierza i został on usunięty- skrzynia działała dobrze jeden dzień. W poprzednim aucie miałem skrzynię automatyczną Aisin i powodem podobnego stanu był uszkodzony elektrozawór. Olej dobrze wygląda - jest czerwony, nie jest przepalony czy zanieczyszczony. Nie mam już koncepcji- może ktoś poleci dobrego i uczciwego  fachowca z okolic Poznania.