Forum > Santa Fe SM

[Santa Fe SM] Przerywacz kierunkowskazów SANTA FE CRDI 2.0

<< < (2/2)

gogi:
Też mam coś takiego, nie mam alarmu, przy włączaniu kierunków mignie raz, przy włączeniu awaryjnych miga razem z nimi, po co to jest zastanawiam się od kupna auta. Może ktoś wie?

crazykoko:
No elementem alarmu raczej to cudo nie jest, bo jak napisałem wychodzą z niego dwa kabelki podłączone do żaróweczki. Żadne inne kable nie są tam podłączane. A po zmianie na oryginalny przekaźnik bez tych przewodów, alarm działa bez zmian.

Przekaźnik wygląda dokładnie tak jak na zdjęciu poniżej.

lucasy:
Ta lampka to kontrolka kierunkowskazów przyczepki. Mam to samo.
Miałem też problem z niedziałającym przerywaczem, ale poprawiłem luty i działa jak złoto.

crazykoko:
Ale o co chodzi z tą przyczepką? U mnie ta lampka działa bez podpiętej przyczepki. Poza tym, chyba powinny być wtedy jakieś dodatkowe przewody od haka podłączone. Obecnie mam ten przekaźnik zamontowany w Getzie i też żarówka się zapala przy włączeniu kierunku. A Getz nawet haka nie ma :)

lucasy:
W moim santku jeśli przyczepka ma niesprawne oświetlenie to ta dioda miga szybciej lub świeci stale. Ten sam efekt jest oczywiście na zegarach ale widocznie niemcy muszą mieć dodatkową lampkę :)

w sieci jest takie coś :

--- Cytuj ---ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA INFRASTRUKTURY1)

z dnia 31 grudnia 2002 r.

w sprawie warunków technicznych pojazdów oraz zakresu ich niezbędnego wyposażenia
(Dz. U. z dnia 26 lutego 2003 r.)

"Sygnał kontrolny włączenia/ działania obowiązkowy; może to być sygnał świetlny migający barwy zielonej lub akustyczny albo oba równocześnie; w przypadku niesprawności działania jakiegokolwiek kierunkowskazu, z wyjątkiem kierunkowskazów bocznych, sygnał optyczny powinien albo nie świecić albo świecić w sposób ciągły albo migać z wyraźnie zmienioną częstotliwością; sygnał akustyczny powinien być wyraźnie słyszalny i w wymienionych wyżej warunkach powinien znaczne zmienić częstotliwość; jeżeli pojazd jest przystosowany do ciągnięcia przyczepy, to powinien mieć sygnał działania kierunkowskazów przyczepy, chyba że sygnał kontrolny pojazdu ciągnącego pozwala na wykrycie uszkodzenie jednego ze świateł całego zestawu pojazdów."

--- Koniec cytatu ---

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej