Forum > Santa Fe SM

[Santa Fe SM] Przyśpieszanie

<< < (4/8) > >>

martinez98:
Hmmm nie wiem czy masz sondę, za katalizatorem, ale zakładam, że tak w 2003 roczniku. Jak odetkać? najpierw trzeba sprawdzić czy faktycznie któryś jest zatkany (nie musi być całkiem), można spróbować wypalić taki tłumik z sadzy, chyba, że jest zbyt zabity lub np. zardzewiały na tyle, że to go dobije. Jest dużo niewiadomych, ale katalizator łatwo wywalić, ale to nie musi być rozwiązanie, a może narobić też kłopotów. Silnik potrzebuje powietrza i paliwa, ale potrzebuje też mieć sprawny wydech, żeby pracować poprawnie. Miałem przypadek w mondeo V6, gdzie 3-ci katalizator zapchany blokował się i nie pozwalał wkręcić silnika powyżej... 3000 obrotów! Ale to nie było wszystko, dodatkowo jeden z 2 tłumików końcowych był przytkany na tyle, że silnik nie chciał też się wkręcać.

Proponuję do sprawdzenia odłączyć EGR na łączeniu z wydechem - to powinno dać wystarczające ujście spalin do testu czy to pomoże.
Nie znam silnika, ale zakładam, że EGR tam jest, w każdym razie podsuwam pomysły.

szteo:
Egr mam zaslepiony z tego co wiem to podczas jazdy egr sam sie zamyka a otwiera tylko na biegu jalowym

martinez98:
Nie zrozumiałeś. Jeśli masz zatkany wydech i zrobisz ujście spalin przez EGR (nawet zaślepiony) to może nagle się okazać, że silnik "oddycha" właśnie przez ten EGR mu łatwiej wywalić spaliny bo jest blisko silnika. Inaczej musisz sprawdzić cały wydech od katalizatora po tłumik końcowy.

szteo:
Nie nie to zrozumiałem o co ci chodzi.
A może jest uszkodzony przepływomierz? jak go odłączę to silnik powinien inaczej pracować?

martinez98:
Może być zabrudzony, ale raczej byś to czuł na każdym biegu. Mniej mocy, słabsze przyspieszanie na bank, nie tylko słaba prędkość max. Nie ma prostego sposobu na diagnostykę. A komputer po OBD nie powie wszystkiego. Musisz próbować. Tak jak pisałem... jak jest paliwo i powietrze odpowiednie to już tylko wydech zostaje, ale trzeba sprawdzić co konkretnie, a nie wywalać na ślepo kata.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej