Autor Wątek: [Santa Fe SM] Przyśpieszanie  (Przeczytany 19735 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

martinez98

• Gość
[Santa Fe SM] Przyśpieszanie
« Odpowiedź #15 dnia: 18 Luty 2014, 21:20:57 »
Hmmm nie wiem czy masz sondę, za katalizatorem, ale zakładam, że tak w 2003 roczniku. Jak odetkać? najpierw trzeba sprawdzić czy faktycznie któryś jest zatkany (nie musi być całkiem), można spróbować wypalić taki tłumik z sadzy, chyba, że jest zbyt zabity lub np. zardzewiały na tyle, że to go dobije. Jest dużo niewiadomych, ale katalizator łatwo wywalić, ale to nie musi być rozwiązanie, a może narobić też kłopotów. Silnik potrzebuje powietrza i paliwa, ale potrzebuje też mieć sprawny wydech, żeby pracować poprawnie. Miałem przypadek w mondeo V6, gdzie 3-ci katalizator zapchany blokował się i nie pozwalał wkręcić silnika powyżej... 3000 obrotów! Ale to nie było wszystko, dodatkowo jeden z 2 tłumików końcowych był przytkany na tyle, że silnik nie chciał też się wkręcać.

Proponuję do sprawdzenia odłączyć EGR na łączeniu z wydechem - to powinno dać wystarczające ujście spalin do testu czy to pomoże.
Nie znam silnika, ale zakładam, że EGR tam jest, w każdym razie podsuwam pomysły.

szteo

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: 19 Luty 2014, 07:09:15 »
Egr mam zaslepiony z tego co wiem to podczas jazdy egr sam sie zamyka a otwiera tylko na biegu jalowym

martinez98

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: 19 Luty 2014, 10:03:31 »
Nie zrozumiałeś. Jeśli masz zatkany wydech i zrobisz ujście spalin przez EGR (nawet zaślepiony) to może nagle się okazać, że silnik "oddycha" właśnie przez ten EGR mu łatwiej wywalić spaliny bo jest blisko silnika. Inaczej musisz sprawdzić cały wydech od katalizatora po tłumik końcowy.

szteo

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 19 Luty 2014, 11:28:24 »
Nie nie to zrozumiałem o co ci chodzi.
A może jest uszkodzony przepływomierz? jak go odłączę to silnik powinien inaczej pracować?

martinez98

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: 19 Luty 2014, 14:09:05 »
Może być zabrudzony, ale raczej byś to czuł na każdym biegu. Mniej mocy, słabsze przyspieszanie na bank, nie tylko słaba prędkość max. Nie ma prostego sposobu na diagnostykę. A komputer po OBD nie powie wszystkiego. Musisz próbować. Tak jak pisałem... jak jest paliwo i powietrze odpowiednie to już tylko wydech zostaje, ale trzeba sprawdzić co konkretnie, a nie wywalać na ślepo kata.

szteo

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: 19 Luty 2014, 15:32:50 »
Ok bede sprawdzal po kolei. Jesli przeplywomierz zabrudzony to bedzie troszke slabszy ?
 w jaki sposob go czyscic aby nic nie uszkodzic ?

martinez98

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: 19 Luty 2014, 17:08:50 »
Najlepiej Kontakt S albo izopropanol - w każdym razie coś do elektroniki. Ekstremalnie pędzelek i zmywacz do paznokci, ale nie polecam - to zbyt delikatne blaszki. Zabrudzony źle czyta ilość powietrza w dolocie. Może też czujnik temperatury silnika, albo powietrza w dolocie? sporo możliwych elementów.
Bez diagnozy w czasie jazdy możemy strzelać tak długo :)

lotarr

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: 30 Kwiecień 2014, 21:37:55 »
Wierzcie lub nie, ale zamknąłem licznik w santafce 2,0 crdi.

Offline Arni71

• Giełda
« Odpowiedź #23 dnia: 05 Maj 2014, 19:50:34 »
No mnie udało się wycisnąć z mojego 113konnego CRDi na autostradzie 180km/h - dziwne bo w instrukcji jest 168km/h jako maksymalna

Mistrz

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: 05 Maj 2014, 22:47:08 »
No u mnie przekroczyło 175, było już blisko 180, ale to z delikatnej góry. Na równej drodze 175 idzie i więcej już trudno wycisnąć. Oczywiście jechane było w 2 osoby i bagaż z 200kg. Gdyby jechac samemu to może 180 by przekryczyło, jednak nie mam okazji sprawdzic bo do expresówki mam 100 km od domu.

Hulltay

• Gość
« Odpowiedź #25 dnia: 05 Maj 2014, 22:55:04 »
Też dobiłem 180 przy trzech osobach na pokładzie + w połowie pełny bagażnik:)

Andrut78

• Gość
« Odpowiedź #26 dnia: 17 Maj 2014, 13:58:45 »
Troszkę Was zmartwię, te Wasze 180 km/h to są wskazania licznikowe, a liczniki przekłamują w górę do 10%, tak więc w rzeczywistości jechaliście jakieś 165 km/h czyli tyle ile podaje producent.

Jak ktoś nie wierzy to niech sprawdzi z GPS'em.

Hulltay

• Gość
« Odpowiedź #27 dnia: 17 Maj 2014, 14:06:36 »
Dokładnie, zgadza się jest różnica między licznikowymi a gps, ja tam się tym nie martwię:) i tak na co dzień takich prędkości się nie wyciska.

Mistrz

• Gość
« Odpowiedź #28 dnia: 17 Maj 2014, 18:01:47 »
A ja zawsze byłem skłonny myśleć że to nawigacja nie nadąża z liczeniem szybkości (odczytywaniem dokładnej pozycji), a wskazania budzika w samochodzie są bliżej prawdy, no ale cóż - to nie wyścig i ważne aby wiedzieć w przybliżeniu ile ma się w danej chwili.

Offline Arni71

• Giełda
« Odpowiedź #29 dnia: 18 Maj 2014, 15:33:02 »
Cytat: "Andrut78"
Troszkę Was zmartwię, te Wasze 180 km/h to są wskazania licznikowe, a liczniki przekłamują w górę do 10%, tak więc w rzeczywistości jechaliście jakieś 165 km/h czyli tyle ile podaje producent.

Jak ktoś nie wierzy to niech sprawdzi z GPS'em.

Ja właśnie napisałem uśrednioną prędkość, na liczniku miałem niewiele ponad 180km/h a na GPS 178km/h a nie wierzę że w naszych nawigacjach/smartfonach wskazania też są idealne.
z drugiej strony na mieście jest pełno tzw radarów przy szkołach które wskazują prędkość nadjeżdżających samochodów i wskazania są zbliżone z licznikowymi - ale im też nie bardzo można wierzyć :)