Któreś z łożysk elementów osprzętu. Alternator, pompa wody, pompa wspomagania. Weź zdemontuj pasek alternatora - odpal i posłuchaj, potem wspomagania - posłuchaj, na koniec pasek klimy, jak to nie to to weź jeszcze sprawdź pompę, delikatnie poruszaj kołem pasowym - będziesz wiedział jeśli będzie piszczeć. Jeszcze może to być kwestia paska lub klimy - ale też zdemontuj pasek i słuchaj - tym sposobem zlokalizujesz problem. U mnie wydaje takie dźwięki pompa wody ale póki nie cieknie to się wstrzymuję bo jeśli już pompa to i cały rozrząd warto wymienić - bo bez demontażu rozrządu nie da się wymienić pompy (chociaż w dieslu może być inaczej).
P.S. Pasek - to zwłaszcza na postoju - wątpliwa sprawa. ja wymieniałem co 500km pasek i było cicho. Po 500km znowu piszczało. Wymieniłem tak chyba z 10 pasków na 5000km. Prosta sprawa - paskiem naciągasz i obciążasz dane łożysko - i w miarę jak pasek się rozgrzewa, zużywa, rozciąga się i tym samym na łożysko przestaje działać siła która obciążała je tak, że piszczało lub odwrotnie, naciągnięty jeden pasek (jeśli np na pompie wody są dwa koła pasowe) powodował mocniejsze obciążenie łożyska w jednym kierunku i gdy się rozciągnął to siły się wyrównały i przestawało piszczeć. W każdym razie kwalifikuje to się do wymiany i paski nic nowe nie pomogą a nawet zaszkodzą - świeży pasek działa większą siłą na łożysko i szybciej je niszczy. Dlatego tak ważna jest właściwe naciągnięcie pasków osprzętu - najłatwiej to zrobić wstępnie naciągając a potem maksymalnie obciążyć silnik włączając wszystko i mocno skręcając kierownicą do oporu i lekko dodać gazu i regulować tak aby pasek nie piszczał.