Forum > Santa Fe (2006-

[Santa Fe CM] Bardzo ważna uszczelka w filtrze oleju 2.2 CRD

<< < (11/12) > >>

JimmyX:
Mam pytanie, być może głupie ale co tam
Czy mogę sprawdzić uszczelkę bez spuszczania oleju? Bo w sumie jutro przywiezie ją kurier ale oleju jeszcze nie muszę wymienić a kontrolka świeci mi przez 5-8 sekund po odpaleniu.

Piotrek79:
Jak masz filtr oleju wkładkę w tym zasobniku to możesz tylko:
Z boku tego zasobnika masz taką małą śrubkę na inbus i ja odkrecasz i spuszczasz olej z filtra.
Lub nie odkrecasz tej śrubki tylko odkrecasz plastikowy dekiel wyciągasz go razem z filtrem,odsysasz resztę oleju i tyle.
W tym i tym sposobie olej wszędzie będzie :)

JimmyX:
Dzięki za info. Dam znać jaki był efekt jeśli się zdecyduje  ;-)

Marcin1985:
U mnie tez tak swiecila i tez podmienialem uszczelki i nic.poczytaj temat padajacych silnikow 2.2CRDI jak ci nie pomoze wymiana tej uszczelki (zaworku) to tam jest napisane dokladnie co prawdopodobnie moze byc przyczyna tych dlugich sekund.

JimmyX:
W końcu zabrałem się za sprawdzenie uszczelki. Po odkreceniu i zdjęciu starego filtra okazało się że uszczelki nie było wcale.
Co do sprawdzenia bez spuszczania oleju, to bez problemu można to zrobić. U mnie poziom oleju w obudowie filtra był poniżej korka spustowego więc wystarczyło odciągnąć to co było na dnie.
Czy jest efekt? Nie jestem pewien a na pewno nie tego oczekiwałem. Kontrolka świeci krócej niż przed założeniem uszczelki ale wciąż jest to kilka sekund.
I tu mam pytanie. Czy tą uszczelkę się poprostu wkłada do obudowy czy trzeba ją jakoś wcisnąć. Wewnętrzna cześć uszczelki ma wyżłobienie jak by miało coś tam wejść ale nie mogłem tego za bardzo nigdzie wcisnąć?
Nie jestem też pewien czy element 21338 mam oryginalny bo na schemacie wygląda nieco inaczej. Ma ktoś może dokładniejsze zdjęcie tej części?

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej