Autor Wątek: [Lantra J2] Szyby z przodu nie domykają się i zamykają się z  (Przeczytany 3881 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

OuTchOrN

• Gość
Witam ponownie.
Z przodu w moim autku zamykają się bardzo ciężko szyby. Postanowiłem to naprawić, więc rozebrałem drzwi oraz zdarłem folię. Okazało się, że uszczelka szyb została wepchnięta do środka prowadnicy, a prowadnice są już trochę zardzewiałe. Chciałbym je jednak zdemontować i zobaczyć w całości, czy jest to tylko rdza z wierzchu, i czy za pomocą prostych narzędzi uda mi się wyprofilować trochę stare prowadnice. Nowe nie są tanie, a auto jest zbyt wiekowe by pakować w nie zbyt dużo kasy. Dlatego chciałbym w nim zrobić jak najwięcej sam.
W jaki sposób je wyciągnąć? Muszę wyciągnąć szybę? jak tak to jak?
Tak przy okazji w jaki sposób zdemontować siłownik zamka centralnego?

Fazi

• Gość
[Lantra J2] Szyby z przodu nie domykają się i zamykają się z dużym oporem
« Odpowiedź #1 dnia: 01 Grudzień 2013, 12:27:20 »
Jeśli chodzi o demontaż siłownika centralnego zamka, jest bardzo prosty - odkręcasz  2 śruby, którymi jest przymocowany następnie przy samym siłowniku, skąd wychodzi ten pręt jest taka mała biała zapadka, taka sama zapadka jest po drugiej stronie tego pręta przy zamku po prostu ją odmykasz i leciutko wyciągasz pręt i masz siłownik w ręce. Co do listw, wystarczy odkręcić śruby ją trzymające i zdjąć lusterko, później powinno już iść lekko. Przy demontażu tych prowadnic nie musisz wyciągać szyby, ale trzeba delikatnie i z czuciem po manewrować nią żeby ją wyciągnąć.

Ps. Gdybyś miał problem z zapadką na siłowniku, daj znać podeślę ci zdjęcie jak ona wygląda.

OuTchOrN

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 01 Grudzień 2013, 14:35:27 »
Jest to strona kierowcy i tam są dwa pręciki, jeden od zamka, drugi od klamki wewnętrznej Nie mam pojęcia jak wyciągnąć ten który od zamka idzie. Jak masz fotki to podeślij.

Fazi

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 01 Grudzień 2013, 22:31:57 »
Aktualnie mam wszystko rozbebeszone także postaram się jak najszybciej na dniach zrobić ci kilka fotek. Co do pręcików o których piszesz, to nie wiem w jakim celu chcesz je zdemontować? jeśli chodzi o siłownik centralnego zamka jest on umieszczony w dolnym lewym rogu drzwi i do tego nie musisz odpinać tych drucików, wystarczy że odepniesz sam pręcik bezpośrednio w "siłowniku". A o ile dobrze kojarzę żeby wyciągnąć prowadnicę szyby nie musisz demontować prętów które idą od zamka do klamki.

Poniżej siłownik master (z zieloną klapką) i sposób mocowania pręta.

OuTchOrN

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 05 Grudzień 2013, 16:09:12 »
Dzięki wielkie. Niestety z powodu kiepskiej pogody, oraz brak ciepłego i fajnego miejsca do majstrowania zmuszony jestem odłożyć pracę nad autem na wiosnę :)
Czeka mnie trochę szpachlowania i malowania ^^ oraz naprawa szyb oraz zamka w drzwiach :)

Fazi

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 05 Grudzień 2013, 23:21:50 »
Mi także doskwiera brak pogody i ciepłego miejsca do dłubania, ale na szczęście udało mi się najważniejsze sprawy ogarnąć. Mam nadzieje że ten mrozik który już idzie mnie nie zabije ;). Pozdrawiam i w takim razie życzę powodzenia :)

OuTchOrN

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 06 Grudzień 2013, 14:54:55 »
Dzięki, no mi pozostało przed zimą zbierzność ustawić oraz wymienić oponki z przodu na jakieś fajne zimóweczki :)