Forum > Santa Fe (2006-
[Santa Fe CM] Ciężko pali w czasie niskich temperatur
Sieniek_D:
Dzięki wszystkim za pomoc w następnym tygodniu zabieram się za diagozę
djmcg:
Witam
Piszę ten temat bo nigdy nie jezdziłem dieslem a juz w zimie to wogóle.
Po przekreceniu kluczyka i dwukrotnym grzaniu swiec samochód nie zapala, dopiero po około 6 grzaniach i dość długim kręceniu samochód zapalił
temperatura -2 (minus)
Gdy dojechałem do sklepu samochód odpala od strzała.
Czytałem ze swiece mogą być uszkodzone ale po podłączeniu pod komputer niema kompletnie zadnych błędów.
Macie jakieś dodatkowe porady?
Filtr paliwa wygladawporządku przynajmniej lampka się nie świeci a właściwie jak moge z niego spuścić ew wodę?
Mistrz:
Świec nie powinno się tyle grzać bo jest to dla nich zabójcze, z tego co mi się wydaje to świeca błędów nie powoduje, powinienes sam się tym zainteresowac i sprawdzić. Tak wgl to nie grzejąc świec samochód powinien przy takiej temperaturze kręcić kilka sekund dlużej, ale odpalić. W moim drugim samochodzie (Ford Orion 1.6D) na sprawnej 1 świecy w zimie przy -21 odpalał kręcąc bez przerwy prawie 1,5min, więc bez sprawnych świec też można (tak, wiem że taka jazda to głupota, ale tem samochód zwykle stoi w zimie w garażu gdzie jest 15 stopni i dlatego z wymiana się nie spieszyłem, teraz już to zrobiłem). Najwcześniej musisz sprawdzić świece, ale mi sie wydaje że może to byc cos innego.
mirekbrz:
Na zimę filtr paliwa raczej powinien być wymieniony. Zresztą myślę, że niedawno kupoiłeś ten samochód. Świece żarowe nie będą dawały błędów. Sprawdza się je czy grzeją czy nie po prostu wykręcając i podłączając na "krótko" - jak ciepła to grzeje, jak zimna to ... nie grzeje. Generalnie ja mam same diesle i jak padała jakaś świeca to generalnie ciężej kręcił. To, że jak jest rozgrzany to pali od strzała może świadczyć, że rano winne są świece, ale oczywiście przyczyn może być więcej. :)
Hulltay:
Nie chcę Cię martwić ale przy takiej temperaturze zdrowy motor pali od strzała, nawet bez grzania świec, sprawdziłbym wtryski a najlepiej podjedź gdzieś na diagnostykę komputerową, będzie łatwiej znaleźć problem. I koniecznie filtr paliwa jak Kolega wyżej wspomniał.
Nawigacja
[#] Następna strona