Forum > Tucson JM

Parowanie szyb?

<< < (9/9)

konradek:
wymienić filtr przeciwpyłkowy jeśli dawno nie był wymieniany

K.

Nuna:
Jak w ciepłym pomieszczeniu do kufelka wlejemy schłodzone piwko, to na zewnętrznej powierzchni tegoż kufla zbiera się rosa - takie są prawa fizyki.
To samo dzieje się z szybami w aucie (zimą) - zimne piwko to powietrze na zewnątrz a w środku auta (jest cieplej) zbiera się para.
Ja robię tak: przed dojazdem na miejsce staram się wyrównać temperaturę zew/wew poprzez wyłączenie ogrzewania i dodatkowo przez chwilę przewietrzam auto.
Przestawiam też klapy nawiewu z przedniej szyby na np.nogi, by ze szczelin pod szybą nie wydostawały się resztki ciepłego powietrza bezpośrednio na zimną szybę.
U mnie to pomaga.

y4r3k:
Pomysł od kolegi:
Dajemy kilka kropli płynu do naczyń na bawełnianą szmatkę i polerujemy/wcieramy w czystą szybę od środka tak długo aż przestanie się mazać ( mogą być delikatne zniekształcenia światła na początku).

Efekt jest taki, że dużo trudniej jest zaparować szybę. Nadal może do tego dojść, jednak wtedy trzeba użyć nawiewu żeby nie wytrzeć powłoki.

Zrobiłem to tydzień temu i jestem zadowolony ;)

piotr1985:
Też mam problem z parowaniem szyb byłem u fachowca od klimy i ma mi wymieniać osuszacz.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej