Forum > Accent

Dobór felg

<< < (10/19) > >>

kml:

--- Cytat: "Vex" ---
- Najciekawsze opony w rozsadnej cenie mozna kupic w 185/60/14 i jest to najrozsadniejsze rozwiazanie moim zdaniem biorac pod uwage wszystkie aspekty razem wziete.
--- Koniec cytatu ---

Ameeeen. Poza tym jeżeli ktoś ma AC kupione na samochód to dobrze jest mieć ogumienie zalecane przez producenta poniewaz w razie jakiejś szkody ubezpieczyciel potrafi się czepiać o to.

IgoReCzeK:

--- Cytat: "e-gen" ---W kwestii kół nie ma zastosowania zasada, że im większe tym lepsze :->
--- Koniec cytatu ---

Witam. Niby tak, ale jak się przesiadłem z Accenta na oryginalnym ogumieniu 155/80R13 na Sonatę 205/60R16 mogę powiedzieć, że część dziur przestała być zauważalna. Więc ja jestem zdania, że większe są lepsze. Oczywiście w Accencie jest problem z upchaniem dużych kół i oponki wymienione przez Vexa (185/60/14) chyba są optymalnym rozwiązaniem cenowo-wielkościowym.
Dobór opon jest banalny w przypadku wykorzystania "kalkulatorów opon".
1. Kalkulator opon Prosty kalkulator z lakonicznym opisem dla osób nie znających rozmiarów produkowanych opon (wybiera się z menu).
2. Kalkulator opon Ten wydaje się posiadać więcej informacji, ale trzeba znać rozmiary opon. ;-)
Można sobie pokombinować i zobaczyć ceny opon ( przy niektórych rozmiarach ceny są nieciekawe :/ ). Pozdrawiam Igor.

Erebus:

--- Cytat: "dudek85" ---
...chciałem się jeszcze dowiedzieć czy np mi nie oszukuje licznik jak mam inne kola jak fabryczne..
--- Koniec cytatu ---

polecam http://miata.net/garage/tirecalc.html i sprawdzić ile przekłamuje licznik. Co do opon i kół to ja na lato mam 15'' felgi o szerokości 7'' i nic mi nie wystaje, nie obciera.

Jeździ się bardzo fajnie, zwłaszcza w porównaniu do seryjnych. Miałem na nie naciągnięte opony 175/55 a na ten sezon zakładam 195/50. Szczerze polecam.

e-gen:

--- Cytat: "IgoReCzeK" ---
--- Cytat: "e-gen" ---W kwestii kół nie ma zastosowania zasada, że im większe tym lepsze :->
--- Koniec cytatu ---

Witam. Niby tak, ale jak się przesiadłem z Accenta na oryginalnym ogumieniu 155/80R13 na Sonatę 205/60R16 mogę powiedzieć, że część dziur przestała być zauważalna. Więc ja jestem zdania, że większe są lepsze.
--- Koniec cytatu ---

Zgoda, ale zwiększanie średnicy/szerokości koła w tym samym aucie przy niekorzystnych warunkach pogodowych przynosi efekty odmienne od zakładanych - Sonata jest zaś o ~50% cięższa od Accenta :->

Brt85:

--- Cytat: "Erebus" ---Co do opon i kół to ja na lato mam 15'' felgi o szerokości 7'' i nic mi nie wystaje
--- Koniec cytatu ---
A jakie masz ET na tych felgach?

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej