Autor Wątek: [Santa Fe SM] Podświetlenie przycisku podgrzewania fotela  (Przeczytany 4408 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

szteo

• Gość
[Santa Fe SM] Podświetlenie przycisku podgrzewania fotela
« dnia: 23 Listopad 2013, 11:14:48 »
Witam u mnie jeden z przycisków podgrzewania fotela mianowicie fotel od strony pasażera nie jest podświetlony. Wymieniał ktoś może tam żarówki/
jak się tam dostać żeby nic nie uszkodzić?

[ Komentarz dodany przez: Zbyszek: 2013-11-23, 18:55 ]
Tag Santa Fe SM

Offline cezaros

• Giełda
« Odpowiedź #1 dnia: 23 Listopad 2013, 19:57:52 »
jeżeli od spodu nie ma dojścia do tego ustrojstwa to musisz delikatnie próbować wyciągać te przyciski obstawiam ze najprędzej środkową cześć zdemontujesz i od środka dostaniesz się do boków. do tej pory myślałem że tam są diody które się zazwyczaj nie przepalają więc sprawdziłbym na początek napięcia czy grzałka działa i czy do modułu też dochodzi prąd.

maciekw

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 23 Listopad 2013, 21:51:25 »
Widzę, że masz to wyciągnięte ze "słupka". Od dołu wciskasz zatrzaski i przyciski wychodzą do góry panelu. Każdy osobno.
Jeżeli masz to jeszcze zamontowane w samochodzie, to delikatnie podważasz czymś, np. cienkim giętkim nożykiem albo cienkim płaskim śrubokrętem w miarę szerokim. Uważaj, żeby nie uszkodzić plastików.

Jeżeli chcesz sprawdzić, czy przełącznik jest sprawny, podłącz przycisk pod kabelek od drugiego fotela.

Cezaros, ja tam miałem zwykłe żarówki, jak we wszystkich kontrolkach w moim santa; zmieniłem wszystkie na diody z rezystorem - i faktycznie, będą działać dożywotnio, chyba że wcześniej pęknie lut między diodą a rezystorem ;)