Autor Wątek: [Tucson] Filtr cząsteczek stałych DPF  (Przeczytany 121665 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Zbyszek

• Administrator
[Tucson] Filtr cząsteczek stałych DPF
« Odpowiedź #15 dnia: 29 Styczeń 2012, 11:11:11 »
bartekzg, zerknij pod samochód i będziesz widział czy masz czy nie. Tak jest najprościej. A tak w ogóle 133KM 2.0 CRDi nie miały :mrgreen:

bartekzg

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: 29 Styczeń 2012, 15:30:57 »
Cytat: "Zbyszek"
bartekzg, zerknij pod samochód i będziesz widział czy masz czy nie. Tak jest najprościej. A tak w ogóle 133KM 2.0 CRDi nie miały :mrgreen:

zapewne chodzi o 113km :) jeśli nie miały to i nie mam :D

Offline Zbyszek

• Administrator
« Odpowiedź #17 dnia: 30 Styczeń 2012, 12:18:40 »
Oczywiście 113. Mały błąd się wkradł :evil:

piotrkiller

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 04 Luty 2012, 14:31:44 »
bartekzg- w twoim nie ma filtra DPF- za stary rocznik.Ale to znaczy ze trzeba tylko się cieszyć.W moim jest ale jak na razie odpukać nic się nie dzieje.

bartekzg

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: 05 Luty 2012, 10:36:18 »
Cytat: "piotrkiller"
bartekzg- w twoim nie ma filtra DPF- za stary rocznik.Ale to znaczy ze trzeba tylko się cieszyć.W moim jest ale jak na razie odpukać nic się nie dzieje.

:mrgreen:  :mrgreen:  :mrgreen:  

i to bardzo dobra wiadomość

zomol

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: 18 Luty 2012, 06:28:20 »
Cytat: "zbyh"
jezeli proces wypalania przebiega nieprawidlowo lub zostanie przerwany niewypalone paliwo przedostaje sie do oleju.Stad ten podwyzszony poziom na miarce.

Idąc tym tokiem myślenia ...... paliwo dostaje się do oleju, olej traci właściwości i szlak trafia silnik  ;-) A to wszystko przez filtr DPF  :lol:
Sorry  :!:  ale jeszcze większej bzdury nie słyszałem  :mrgreen:
Kolego zmień mechanika  :!:  :!:  :!:  i ten nowy mechanik niech dokładnie obejrzy zawory i głowicę  :!:

zbyh

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: 18 Luty 2012, 13:17:49 »
Cytat: "zomol"
Cytat: "zbyh"
jezeli proces wypalania przebiega nieprawidlowo lub zostanie przerwany niewypalone paliwo przedostaje sie do oleju.Stad ten podwyzszony poziom na miarce.

Idąc tym tokiem myślenia ...... paliwo dostaje się do oleju, olej traci właściwości i szlak trafia silnik  ;-) A to wszystko przez filtr DPF  :lol:
Sorry  :!:  ale jeszcze większej bzdury nie słyszałem  :mrgreen:
Kolego zmień mechanika  :!:  :!:  :!:  i ten nowy mechanik niech dokładnie obejrzy zawory i głowicę  :!:

Nie będę z Tobą polemizował. To co przytoczyłem na w/w temat to nie jest mój wymysł ani mojego mechanika, jest to ogólnie znany problem związany z nieprawidłowym wypalaniem DPF-a. Temat ogólnie dostępny w necie  równiesz na stronach klubów Volkswagena.np. TU

spry

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: 19 Luty 2012, 22:40:26 »
1/witam wszystkich
2/problem z DPF dotyczy wszystkich diesli lajtowo eksploatowanych,te traktowane trochę brutalniej nie maja tego problemu.
3/obroty 1500-2000 to za mało aby spaliny osiągały najwyższe temperatury niezbedne do wypalenia osadów.
uzasadniam:przy spokojnej jeździe temp CW to 85-87 stopnie,przy szybkiej to 90-91 stopni,
a wiec i temperatury spalin muszą być różne
4/ja zapobiegam zapchaniu filtra cząstek stałych tak:autostrada,180 km/h,20 km trasy i tak raz na miesiąc.
5/właściwy olej -dedykowany do silników z DPF

zomol

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: 20 Luty 2012, 01:32:17 »
Cytat: "spry"
1/witam wszystkich
2/problem z DPF dotyczy wszystkich diesli lajtowo eksploatowanych

VW Passat B6 - 2008r - 1,9 TDI DPF - ostatni 1.9 TDI jaki wyszedł w B6 w którym Niemcy uszczęśliwili nabywców tym "wspaniałym" wynalazkiem jakim jest DPF   :-P

Do tej pory przejechałem 101 tys km "lajtowo"  :mrgreen: 90 % po mieście (Kraków), korki, obroty rzadko przekraczające 2000 i nigdy (odpukać w nie malowane  :lol: ) żadnych problemów z DPF.

Tak, że nie jest to problem wszystkich Diesli bo jak widać mój "żyje" w mieście i nie sprawia problemów, tylko po prostu niektórzy producenci samochodów nie odrobili zadania domowego albo niedokładnie ściągali od innych :lol:

Offline jacek2

• Giełda
« Odpowiedź #24 dnia: 20 Luty 2012, 10:56:07 »
Ja potwierdzę swoją tezę raz jeszcze. natłukłem już trochę kilometrów (ok 35000),
i mój dpf jest obecnie spokojny. Nie daje żadnych groźnych objawów.
Wniosek - jeździć normalnie, czasami troszkę "przycisnąć" akcelerator (niektórzy chyba nie będą wiedzieli co to jest) i starać sie aby auto zawsze osiągało normalną tem pracy silnika. Wtedy będzie wszystko ok. A jeśli ktoś ma wątpliwości, co do swojego dpf-a to jak kolega powyżej pisał; na autostradę i pomóc mu się wypalić. Nigdy to jeszcze żadnemu samochodowi nie zaszkodziło....... :evil:  8-)

spry

• Gość
« Odpowiedź #25 dnia: 20 Luty 2012, 17:53:19 »

Do tej pory przejechałem 101 tys km na TAXI "lajtowo"  :mrgreen: 90 % po mieście (Kraków), korki, obroty rzadko przekraczające 2000 i nigdy (odpukać w nie malowane  :lol: ) żadnych problemów z DPF.
...

Nie chcę toczyć akademickich dyskusji o PDF ,dogrzany silnik i gorący układ wydechowy wystarczy do sprawnego oczyszczania filtra .Czyli nawet nawet stosunkowo niskie obroty ale na ciepłym silniku nie spowoduja szybkiego zapchania fitra.Kiedyś na pewno się zapcha ,ale zamiast po 30 kkm to po 230 kkm a to duża róznica.Ważne też i olej i paliwo.

[ Dodano: 2012-02-20, 17:58 ]
Cytat: "jacek2"
... na autostradę i pomóc mu się wypalić. Nigdy to jeszcze żadnemu samochodowi nie zaszkodziło....... :evil:  8-)

Przy okazji można się trochę pościgać ze "stodołami" Pajero lub Land Cruiser  :mrgreen: ,a waleczni są ,ale  i tak przegrywają.
btw
ostatnio tak poganiałem ML ,ze po 30 min na max -wypuścił różne bąki dymu z rur wydechowych i zatrzymał się na awaryjnych światłach na poboczu  :mrgreen: .
Kill him  :-P

Offline jacek2

• Giełda
« Odpowiedź #26 dnia: 21 Luty 2012, 11:14:42 »

Do tej pory przejechałem 101 tys km na TAXI "lajtowo"  :mrgreen: 90 % po mieście (Kraków), korki, obroty rzadko przekraczające 2000 i nigdy (odpukać w nie malowane  :lol: ) żadnych problemów z DPF.
...

Nie chcę toczyć akademickich dyskusji o PDF ,dogrzany silnik i gorący układ wydechowy wystarczy do sprawnego oczyszczania filtra .Czyli nawet nawet stosunkowo niskie obroty ale na ciepłym silniku nie spowoduja szybkiego zapchania fitra.Kiedyś na pewno się zapcha ,ale zamiast po 30 kkm to po 230 kkm a to duża róznica.Ważne też i olej i paliwo.

[ Dodano: 2012-02-20, 17:58 ]
... na autostradę i pomóc mu się wypalić. Nigdy to jeszcze żadnemu samochodowi nie zaszkodziło....... :evil:  8-)

Przy okazji można się trochę pościgać ze "stodołami" Pajero lub Land Cruiser  :mrgreen: ,a waleczni są ,ale  i tak przegrywają.
btw
ostatnio tak poganiałem ML ,ze po 30 min na max -wypuścił różne bąki dymu z rur wydechowych i zatrzymał się na awaryjnych światłach na poboczu  :mrgreen: .
Kill him  :-P

Normalnie morderca. Jak tak można było Mietka wykończyć!! :mrgreen:  :mrgreen:

spry

• Gość
« Odpowiedź #27 dnia: 21 Luty 2012, 18:00:16 »

Normalnie morderca. Jak tak można było Mietka wykończyć!! :mrgreen:  :mrgreen:

EE-tam ,sam się wykończył-kiepski był  :-P ,
btw
nie lubię buraków : auto za 300 tys i antenka CB-żenada. (niech sympatycy CB nie mówią że szukał drogi   :-P )Antena do tel sat-ok -szacunek.

zomol

• Gość
« Odpowiedź #28 dnia: 21 Luty 2012, 19:34:07 »

nie lubię buraków : auto za 300 tys i antenka CB-żenada. (niech sympatycy CB nie mówią że szukał drogi   :-P )Antena do tel sat-ok -szacunek.

Oj tam  :-D kiedyś widziałem Skodę Yeti z obniżonym zawieszeniem, nisko profilowe opony z sportowymi felgami a do tego zamontowane stopnie progowe   :mrgreen:
aha antenkę CB też miał  :-P

Offline Brt

• Administrator
« Odpowiedź #29 dnia: 21 Luty 2012, 23:07:16 »
Panowie, proszę zakończyć ten OT.