Forum > Tucson JM
[Tucson] Filtr cząsteczek stałych DPF
Greg272:
Witam, mam podobny problem Błąd P1405 ale kontrolka nie zaświeca silnik dwa ray obciął obroty do 3 tys. Przebieg 202tys. Czy wycięcie załatwi sprawę czy trzeba jeszcze cos w sterowniku programować. Pozdrawiam i proszę o poradę
lysy68:
spróbuj podjechać na dobry komputer i może uda im się wyłączyć opcję sprawdzania dpf czyli pominięcie dpf,ja tez miałem z nim problem i wyłączyli mi to ustrojstwo mimo że siedzi dalej na swoim miejscu
Greg272:
Czy pozostawiłeś zawartość w filtrze DPF. Jak się nie będzie wypalać to myślę, że filtr się zatka całkowicie. Mam jeszcze jedną niepokojącą sytuację po 4 tys kilometrów oleju przybyło ok 0.5l. Czy to skutek nieudanego wypalania filtra?
lysy68:
dpf jest na swoim miejscu,trzeba co jakiś czas trochę przegonić auto i będzie ok.
jeśli przybyło ci oleju to może to być przyczyna niewypalonego dpf i wtedy paliwo pójdzie do oleju,sprawdź też czy czasem płynu chłodniczego ci nie ubywa bo to by była oznaka walniętej uszczelki pod głowicą.moje auto chodzi normalnie z pominięciem diagnozy dpf i oleju nie przybywa wogóle a głównie jeździ na krótkich dystansach i raz na jakiś czas dostanie trochę w d.... trzymam je wtedy na 3 tyś obrotów.
Greg272:
Wymieniłem dziś olej, było prawie 6 litrów a wlewałem 5. tyle przedostało się paliwa. Rozmawiałem z kolegami i doradzili mi wybić zawartość filtra a zamiast tego wspawać blachę z trzema otworami fi 6mm. Sterownik będzie widział różnicę ciśnień na filtrze w zakresie gdzie nie trzeba jeszcze wypalać. Ma się nigdy nie rozpocząć proces wypalania. Czy ktoś z was to testował?
Nawigacja
[#] Następna strona