Autor Wątek: [Tucson] Filtr cząsteczek stałych DPF  (Przeczytany 121611 razy)

Greg272

• Gość
[Tucson] Filtr cząsteczek stałych DPF
« Odpowiedź #75 dnia: 22 Sierpień 2016, 09:04:43 »
Witam, mam podobny problem Błąd P1405 ale kontrolka nie zaświeca silnik dwa ray obciął obroty do 3 tys. Przebieg 202tys. Czy wycięcie załatwi sprawę czy trzeba jeszcze cos w sterowniku programować. Pozdrawiam i proszę o poradę

lysy68

• Gość
« Odpowiedź #76 dnia: 01 Wrzesień 2016, 08:43:56 »
spróbuj podjechać na dobry komputer i może uda im się wyłączyć opcję sprawdzania dpf czyli pominięcie dpf,ja tez miałem z nim problem i wyłączyli mi to ustrojstwo mimo że siedzi dalej na swoim miejscu

Greg272

• Gość
« Odpowiedź #77 dnia: 02 Wrzesień 2016, 20:19:14 »
Czy pozostawiłeś zawartość w filtrze DPF. Jak się nie będzie wypalać to myślę, że filtr się zatka całkowicie. Mam jeszcze jedną niepokojącą sytuację po 4 tys kilometrów oleju przybyło ok 0.5l. Czy to skutek nieudanego wypalania filtra?

lysy68

• Gość
« Odpowiedź #78 dnia: 03 Wrzesień 2016, 15:36:28 »
dpf jest na swoim miejscu,trzeba co jakiś czas trochę przegonić auto i będzie ok.
jeśli przybyło ci oleju to może to być przyczyna niewypalonego dpf i wtedy paliwo pójdzie do oleju,sprawdź też czy czasem płynu chłodniczego ci nie ubywa bo to by była oznaka walniętej uszczelki pod głowicą.moje auto chodzi normalnie z pominięciem diagnozy dpf i oleju nie przybywa wogóle a głównie jeździ na krótkich dystansach i raz na jakiś czas dostanie trochę w d.... trzymam je wtedy na 3 tyś obrotów.

Greg272

• Gość
« Odpowiedź #79 dnia: 05 Wrzesień 2016, 22:36:36 »
Wymieniłem dziś olej, było prawie 6 litrów a wlewałem 5. tyle przedostało się paliwa. Rozmawiałem z kolegami i doradzili mi wybić zawartość filtra a zamiast tego wspawać blachę z trzema otworami fi 6mm. Sterownik będzie widział różnicę ciśnień na filtrze w zakresie gdzie nie trzeba jeszcze wypalać. Ma się nigdy nie rozpocząć proces wypalania. Czy ktoś z was to testował?

Offline yapspl

• HKP
  • **
« Odpowiedź #80 dnia: 22 Listopad 2019, 19:44:12 »
Witam.
W moim pierwszym poście chciałbym odświeżyć temat...
Od tygodnia posiadam Tucson'a... Poniżej kilka danych z rosyjskiego dekodera...

[W5] WAGON - 5DR 5P
[2B] 2000 CC - ( z dowodu 1991 ccm, 103 KW)
Silnik: [8] SOHC - TCI
Paliwo: [5] DIESEL - DIESEL
[8] MANUAL T / M - 6 SPEED 4WD
Data produkcji: 20070224
Rok modelowy: 2007
Model: BHW52B858
Kraj: [C09] ISLANDIA
Region: [C51] EUROPE
Numer silnika: D4EA7126...
Kod silnika: HH31
---------------------------------
Próbowałem innych, darmowych dekoderów ale zawsze jakieś jaja. Nawet jeden pokazał, że mam "skórę" i TV.
Wrócę do tematu...Kontrolka MIL pulsuje. Posługując się skanerem MEMOSCAN U585En widzę: P2002 i P1405, kasuję błędy i piłuję "Tuska" na trójce przez trzydzieści km - bez rezultatu. Przez piętnaście minut, obroty ok. 3000 na biegu jałowym - bez rezultatu. Po ponownym uruchomieniu kontrolka MIL na stałe do czasu skasowania błędów. Ok. 50 km i ponownie MIL pulsuje. Przejechałem ok. 600 km. Nie zauważyłem przybywania oleju, ubytku płynu chłodzącego, zwiększonego dymienia, nierównej pracy silnika, prognozowanego spalania "0.0 l/100km"...W związku z brakiem wyraźnej sygnalizacji procedury wypalania DPF zastanawiam się nad możliwością zastosowania rozwiązania z Youtube ( dioda LED wpięta w układ podgrzewania lusterek)...

Dotychczasowy przebieg: 204980

VIN: KMHJN81VP7U660645

Dodatkowym "atutem" jest fakt, że obecnie przebywam na Islandii i autko od Islandczyka...
Jestem też posiadaczem interfejsu OBDII, USB (chyba VIAKEN z Allegro), ale nie mam pojęcia z jakim softem mógłbym go użyć...
Regeneracja DPF na Islandii to kwota ok. 45 000 ISK ((ok. 1400 PLN)...

Znawców tematu proszę o wyrozumiałość i sugestie...

Pozdrawiam, Piotr.

Offline MACIENTY

• HKP
  • **
« Odpowiedź #81 dnia: 29 Grudzień 2019, 17:08:06 »
Cześć Piotrek, dziękuję za Twoją odpowiedź w temacie mojego tucsona z brzęczącym silnikiem. Czy przez diodę MIL rozumiesz tzw. check engine? Bo jeśli tak to u mnie ona pojawia się i znika w sposób losowy. Czasem zapala się na dłużej i sama gaśnie czasem muszę skasować w ASO błędy. A te pokazują przeróżne i czasem bardzo absurdalne przyczyny. Jednakowoż u mnie przyczyny wariowania kontrolki były dwie: pierwsza to czujnik za filtrem powietrza (może ma jakąś fachową nazwę, ja się nie znam, mogę zrobic zdjęcie), który u mnie trzyma się na słowo honoru i wywala błędy a drugi to badziewska kostka pod fotelem pasażera, która się albo rozłącza albo koroduje (!). Pogrzebanie przy niej zlikwidowalo problem check enginu.

Pozdrawiam, Maciek

Offline yapspl

• HKP
  • **
« Odpowiedź #82 dnia: 30 Grudzień 2019, 22:22:34 »
Fajno jest...

Obaj mamy antyki, poklikamy sobie o nich...
Mój problem polega na tym, że jestem po wypadku komunikacyjnym na Islandii i nie jestem w pełni sprawny ruchowo ( lewe ramię i prawe biodro ). Dodatkowo: brak suchego miejsca oraz islandzka pogoda, pora roku,  nie pozwalają na samodzielne wykonanie napraw. Na Islandii nigdy nie zlecę naprawy "Gospodarzom", ani polskim "złotym rączkom". Jestem stara dupa: kierowca mechanik pojazdów samochodowych ( tak mam na świadectwie szkolnym z 1987 roku). Części zamienne na Islandii, to koszmar. Kupno w Polsce i import, drugi koszmar. Ale za kilka dni będę miał napinacz, rolkę pośrednią i pasek z Kaczolandii. Tylko odrobinę słońca, bez mrozu i deszczu...Sześć godzin i po kłopocie.
Dosiego roku, wszyskim - Piotr.