Forum > Tucson JM
[Tucson] Filtr cząsteczek stałych DPF
jacek2:
Nie pisać o antenkach tylko o dpf-ach................ :-/ :lol: :mrgreen:
rafmielczar:
Witam
Mam praktycznie identyczny przypadek jak opisał zbyh.
Od 5 miesięcy jestem posiadaczem Tucsona 2,0 CRDI z filtrem DPF.
2 razy wszedł w tryb awaryjny,tzn, najpierw mruga, potem zapala się kontrolka check, brak mocy obroty silnika mogą max dojść do 3 tys (na postoju) - jazda 2600. Usterka sama przechodzi po 1-2 dniach. Na kompie wykazało EGR (został wyczyszczony-był brudny) i wykasowany błąd.
Ale po ostatnim wyjeździe zauważyłem, że rośnie poziom oleju (litr za dużo) - wymieniłem olej i filtr.
Gdzie szukać przyczyny że rośnie poziom oleju ?
Ktoś jest w posiadaniu instrukcji w języku polskim ?
Dzięki za pomoc.
zbyh:
Witam.Przedostawanie się oleju do miski olejowej ,tak jak opisałem wcześniej jest powodem niedokończonej, (przerwanej) procedury wypalania filtra DPF. Niestety nie wiemy w jakim stopniu jest zasyfiony nasz filtr, tz.jak był używany samochód wcześniej, jak i gdzie jeździł poprzedni właściciel. Efekty wypalania DPF, przez nas jak i w serwisie są niestety krótkotrwałe i nie wypalą filtra do czysta, dlatego w zależności od tego w jakim stopniu jest zanieczyszczony będzie wymuszał procedurę wypalania częściej lub rzadziej. Ja od ostatniej wymiany oleju, wymuszonej tak jak u Ciebie przez podwyższony stan, wyjeżdżam na autostradę jeden, dwa razy w miesiącu i trochę go przegonie, jak na razie pomaga i od tamtej pory jeden raz włączyła mi się procedura wypalania filtra. Najważniejsze jest żeby w trakcie wypalania nie gasić silnika i przerywać procedury, bo po którymś razie znowu będzie olej do wymiany. Zastanawiałem się jeszcze nad sposobem czyszczenia DPF-a w Tym zakładzie , niestety sam osobiście tam nie byłem i nie mogę powiedzieć jakie są efekty.
rafmielczar:
Czy Twoim zdaniem jeśli będzie prawidłowe wypalanie filtra DPF - nie ma prawa rosnąć poziom oleju ?
Auto nie kopci - więc raczej wtryski oki -- co może być jeszcze przyczyną że rośnie poziom oleju ? -- którędy może się dostać paliwo do oleju ?
klaudek35:
Przyczyną przybywania oleju może być rozszczelnienie pompy wysokiego ciśnienia.
Nawigacja
[#] Następna strona