Forum > Tucson JM

[Tucson] Filtr cząsteczek stałych DPF

<< < (5/17) > >>

zomol:

--- Cytat: "zbyh" --- jezeli proces wypalania przebiega nieprawidlowo lub zostanie przerwany niewypalone paliwo przedostaje sie do oleju.Stad ten podwyzszony poziom na miarce.
--- Koniec cytatu ---

Idąc tym tokiem myślenia ...... paliwo dostaje się do oleju, olej traci właściwości i szlak trafia silnik  ;-) A to wszystko przez filtr DPF  :lol:
Sorry  :!:  ale jeszcze większej bzdury nie słyszałem  :mrgreen:
Kolego zmień mechanika  :!:  :!:  :!:  i ten nowy mechanik niech dokładnie obejrzy zawory i głowicę  :!:

zbyh:

--- Cytat: "zomol" ---
--- Cytat: "zbyh" --- jezeli proces wypalania przebiega nieprawidlowo lub zostanie przerwany niewypalone paliwo przedostaje sie do oleju.Stad ten podwyzszony poziom na miarce.
--- Koniec cytatu ---

Idąc tym tokiem myślenia ...... paliwo dostaje się do oleju, olej traci właściwości i szlak trafia silnik  ;-) A to wszystko przez filtr DPF  :lol:
Sorry  :!:  ale jeszcze większej bzdury nie słyszałem  :mrgreen:
Kolego zmień mechanika  :!:  :!:  :!:  i ten nowy mechanik niech dokładnie obejrzy zawory i głowicę  :!:
--- Koniec cytatu ---

Nie będę z Tobą polemizował. To co przytoczyłem na w/w temat to nie jest mój wymysł ani mojego mechanika, jest to ogólnie znany problem związany z nieprawidłowym wypalaniem DPF-a. Temat ogólnie dostępny w necie  równiesz na stronach klubów Volkswagena.np. TU

spry:
1/witam wszystkich
2/problem z DPF dotyczy wszystkich diesli lajtowo eksploatowanych,te traktowane trochę brutalniej nie maja tego problemu.
3/obroty 1500-2000 to za mało aby spaliny osiągały najwyższe temperatury niezbedne do wypalenia osadów.
uzasadniam:przy spokojnej jeździe temp CW to 85-87 stopnie,przy szybkiej to 90-91 stopni,
a wiec i temperatury spalin muszą być różne
4/ja zapobiegam zapchaniu filtra cząstek stałych tak:autostrada,180 km/h,20 km trasy i tak raz na miesiąc.
5/właściwy olej -dedykowany do silników z DPF

zomol:

--- Cytat: "spry" ---1/witam wszystkich
2/problem z DPF dotyczy wszystkich diesli lajtowo eksploatowanych
--- Koniec cytatu ---

VW Passat B6 - 2008r - 1,9 TDI DPF - ostatni 1.9 TDI jaki wyszedł w B6 w którym Niemcy uszczęśliwili nabywców tym "wspaniałym" wynalazkiem jakim jest DPF   :-P

Do tej pory przejechałem 101 tys km "lajtowo"  :mrgreen: 90 % po mieście (Kraków), korki, obroty rzadko przekraczające 2000 i nigdy (odpukać w nie malowane  :lol: ) żadnych problemów z DPF.

Tak, że nie jest to problem wszystkich Diesli bo jak widać mój "żyje" w mieście i nie sprawia problemów, tylko po prostu niektórzy producenci samochodów nie odrobili zadania domowego albo niedokładnie ściągali od innych :lol:

jacek2:
Ja potwierdzę swoją tezę raz jeszcze. natłukłem już trochę kilometrów (ok 35000),
i mój dpf jest obecnie spokojny. Nie daje żadnych groźnych objawów.
Wniosek - jeździć normalnie, czasami troszkę "przycisnąć" akcelerator (niektórzy chyba nie będą wiedzieli co to jest) i starać sie aby auto zawsze osiągało normalną tem pracy silnika. Wtedy będzie wszystko ok. A jeśli ktoś ma wątpliwości, co do swojego dpf-a to jak kolega powyżej pisał; na autostradę i pomóc mu się wypalić. Nigdy to jeszcze żadnemu samochodowi nie zaszkodziło....... :evil:  8-)

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej