Forum > Tucson JM

[Tucson] Filtr cząsteczek stałych DPF

<< < (3/17) > >>

jacek2:

--- Cytat: "tommii" ---
--- Cytat: "aqua" ---Czy jest jakaś procedura wypalania DPF?
--- Koniec cytatu ---

W instrukcji mojego auta napisali żeby jechać z prędkością obrotową pomiędzy 1500 a 2000 obr/min na biegu wyższym niż 2, aż do momentu zgaśnięcia kontrolki. ważne żeby nie przerywać pracę silnika.

Potwierdziłem to w serwisie. Podobno przy obrotach 1500 do 2000 zachodzą najkorzystniejsze warunki do wypalenia filtra DPF.
--- Koniec cytatu ---

Tak zgadza się powyższy opis. Jeśli przerwiesz cykl wypalania (twoja trasa skończy się wcześniej niż nastąpi całkowite wypalenie) proces przy najbliższej podróży zacznie się od nowa........

tommii:

--- Cytat: "jacek2" ---Dziwne to objawy i trudne do zdiagnozowania na odległość. :-(  Zastanawia mnie fakt tej ilości poziomu oleju. Skąd jego nadwyżka. :oops:  :oops:
Dpf powinien sie sam oczyszczać przy dosyć szybkiej jeździe na wyższych obrotach silnika. Proponuję jeszcze raz dobrze "pogonić" auto, coby dostało porządnie w d...pę, a następnie sprawdzić na kompie jeszcze raz błędy (jeśli będzie mrugać kontrolka). :roll:  :roll:
--- Koniec cytatu ---

Jak to jest w końcu. Raz potwierdzasz to co napisałem wcześniej o wypalaniu DPF tzn. prędkości obrotowe 1500 - 2000 a to oznacza bardzo spokojną jazdę, a raz piszesz o szybkiej jeździe na wyższych obrotach żeby silnikowi dać porządnie w d..pę. Skoro chodzi tylko o temperaturę spalin, to prędkość z jaką się jedzie nie ma żadnego znaczenia bo te same warunki zachodzą jadąc na 3 biegu z prędkością 50 km/h lub na 6 biegu z prędkością 120 km/h (mówię o zachowanie tych samych obrotów silnika. Liczy się prędkość obrotowa silnika, która decyduje o ilości spalin i ich temperaturze.
Filtra DPF nie da się przedmuchać jak katalizatora więc po co "przeganiać" auto skoro ważne są obroty silnika a nie prędkość jazdy.
Jak to jest na prawdę z tym DPF-em?

Łukasz:
tommii, może zapytaj w kilku serwisach przy jakich obrotach najlepiej wypala się dpf w Twoim aucie. W każdym samochodzie procedura wypalania może wyglądać nieco inaczej. Prędkość raczej nie powinna mieć znaczenia - tu chodzi raczej o obroty.

bartekzg:
jak to jest z tym filtrem, czy każdy tucson go ma?  czytałem, że 113km niby nie ale teraz to sam już nie wiem.

apikus:

--- Cytat: "bartekzg" ---czy każdy tucson go ma?
--- Koniec cytatu ---

Jai masz silnik, tzn. jaką normę emisji spalin ma? Jak Euro5 to masz filtr, jak niższą to raczej nie.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej