Autor Wątek: [Sonata EU4] Adaptacja komputera Sonaty 2.7 i lpg?  (Przeczytany 2975 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

henex

• Gość
[Sonata EU4] Adaptacja komputera Sonaty 2.7 i lpg?
« dnia: 26 Kwiecień 2014, 15:20:33 »
Witam. Czy taka czynność jak adaptacja komputera jest konieczna, czy to nie ma znaczenia? Sonata stała dwie doby bez prądu , po zamontowaniu nowego akumulatora odpaliłem silnik i próbowałem go nagrzać do uruchomienia wiatraków,niestety 15-20mi i wiatraki nie wystartowały,nadmieniam że są sprawne. Zgasiłem silnik. Od tego momentu zauważyłem że spalanie jakby wzrosło,nie wiem dokładnie na jakim poziomie bo jeszcze mam pół butli gazu ale czy to możliwe ze muszę jechać do gazownika i to sprawdzić? Instalacja LPG to KME diego3 a wtryski Apache. To pierwsze auto z gazem i nie mam doświadczenia a tematów jest tak wiele i opinii że sam już nie wiem co robić. Proszę o porady. Dziękuję.

Offline IgoReCzeK

• Giełda
[Sonata EU4] Adaptacja komputera Sonaty 2.7 i lpg?
« Odpowiedź #1 dnia: 27 Kwiecień 2014, 17:50:33 »
Witam. ECU w tej Sonacie jest adaptywne, zastanawiam się tylko jakie to ma znaczenie w przypadku LPG? Jeżeli KME Diego3 pracuje na mapach benzynowych wprowadzając korekty pod gaz - to tak. Moja centralka korzysta ze swoich map. Reasumując, proponuję zdjąć ponownie klemę na te 2-3 godziny i po jej założeniu po prostu zacząć normalnie użytkować samochód. Jeżeli problem większego spalania się utrzyma, wówczas czeka Cię wizyta u gazownika. Oczywiście nie zaleca się resetowania ustawień ECU w ten sposób, nie mniej jednak jest to najtańsza metoda i przeważnie przebiega bezawaryjnie. Pozdrawiam Igor.