Forum > Getz
[Getz] Zgrzyt podczas hamowania
sliwa:
Witam, wracając właśnie do domu usłyszałem dziwny zgrzyt z tylnej części samochodu podczas ostatniej fazy hamowania gdy praktycznie już się toczyłem. Podejrzewam, że to wina tylnych hamulców (bębny) ponieważ w momencie gdy puściłem pedał hamulca zgrzyt ustał, a gdy ponownie go wcisnąłem znów się pojawił.
W Poniedziałek jestem umówiony do mechanika więc przy okazji mu o tym wspomnę, tylko po prostu jestem ciekaw co to może konkretnie być. Spotkał się ktoś z Was z czymś takim już? Znając moje szczęście pewnie bębny będzie trzeba wymienić :D
kosmos2011:
Prawdopodobnie skończyły się szczęki hamulcowe z tym że powiązane byłoby to ze zmniejszoną skutecznością hamowania. Może zdradzisz przebieg samochodu. Sprawdź średnicę bębna bez ABS max 182 mm, z ABS max 205 mm.
sliwa:
Co do skuteczności hamowania to specjalnie zmian nie zauważyłem ale możliwe, że to przez to, że zaczęło to się dziać dopiero z 2 godziny temu. Też podejrzewam, że to właśnie szczęki mogą być na wyczerpaniu, co do przebiegu to jest to około 155 tyś.
kosmos2011:
To już czas na nie.
sliwa:
Pewnie tak, zobaczymy co powie mechanika. Orientujesz się może ile mniej więcej kosztują nowe?
Nawigacja
[#] Następna strona