Forum > i30 FD
Jakich żarówek H7 używacie w i30
Bonieklbn:
Witam! Spaliły mi się dwie żarówki w światłach mijania w moim I30 r.2011, o dziwo z żarówką od strony kierowcy poradziłem sobie bez wyjmowania reflektora. Od strony pasażera według manuali powinien być zbiorniczek po którego wykręceniu (dwie śrubki) mamy łatwy dostęp do gniazda. A u mnie jest skrzyneczka z bezpiecznikami. [/URL][/img]
Poradzicie coś? Wykręcać jakoś tę skrzyneczkę czy po prostu wyciągać reflektor?
Dzięki za odp.
arni_23:
A ten niebieski koreczek to nie czasem od zbiorniczka? Zbiornik na płyn do szyb.
Ale do niego jest gorszy dostęp niż do śrub od reflektora.
Polecam wyciągnąć reflektor, tylko nie zapomnij o wykręceniu wkrętów z atrapy przedniej.
Bonieklbn:
Jednak udało się bez wyjmowania reflektora. Wymagało to cierpliwości ale jest wykonalne. Skrzyneczka z bezpiecznikami po zdjęciu z plastikowych zaczepów daje przesunąć się parę centymetrów w prawą stronę. Umożliwia to odkręcenie osłony gniazda i dostanie się do niego. Osłonę gniazda po odkręceniu trzeba wyjąć. No i mamy parę centymetrów wolnej przestrzeni i można próbować działać paluchami :P Jedna ręka od spodu ( pod skrzynką z bezpiecznikami), drugą ręką od góry i po chwili żaróweczka była na zewnątrz. Wniosek: w i30 można wymienić obydwie żarówki świateł mijania bez demontażu reflektorów! :)
bobekos:
Ja w swoim to wymieniam tak. Patrząc od przody to po stronie kierowcy odkręcam śrubokrętem dekielek i delikatnie operuję rękami żeby wymienić. Od pasażera to odkręcam śruby które trzymają płyn chłodniczy, odstawiam go na bok i elegancko mam dostęp do żarówki H7. Operacja trwa ok 15 min ;)
[ Dodano: 2016-11-14, 16:58 ]
--- Cytat: "Bonieklbn" ---Witam! Spaliły mi się dwie żarówki w światłach mijania w moim I30 r.2011, o dziwo z żarówką od strony kierowcy poradziłem sobie bez wyjmowania reflektora. Od strony pasażera według manuali powinien być zbiorniczek po którego wykręceniu (dwie śrubki) mamy łatwy dostęp do gniazda. A u mnie jest skrzyneczka z bezpiecznikami.
Poradzicie coś? Wykręcać jakoś tę skrzyneczkę czy po prostu wyciągać reflektor?
Dzięki za odp.
--- Koniec cytatu ---
1 raz widzę bezpieczniki z tej strony w i30... o_O
kosmos2011:
--- Cytat: "bobekos" ---1 raz widzę bezpieczniki z tej strony w i30... o_O
--- Koniec cytatu ---
To jest diesel.
Nawigacja
[#] Następna strona