Forum > Santa Fe (2006-
[Santa Fe CM] Za wysokie spalanie benzyny!
icemen77:
do sprawdzenia sondy i przepływa ....
pesymista:
Niestety u mnie w chwili obecnej na zatankowanych 72 litrach gazu auto przejeżdża 300 km. Czyli spalanie wychodzi 24l na 100km. Oczywście nie uwzględniony jest czas zanim się przełączy na gaz. Czyli pewnie spala jeszcze więcej gazu. Komputer pokazuje spalanie 22l PB na 100 km. Dodam, że miałem już naprawioną głowicę, regulowany luz zaworowy, wymienione wszystkie świece i cewki zapłonowe. Mechanik teraz sprawdzał na kompie sondy lambda pokazują prawie identyczne wartości między sobą. Nie wiem już czego się czepiać. Jak ktoś tu pisze że mu pali 15 litrów gazu to po prostu zazdrość mnie zżera :-| Wychodzi na to że został do wymiany już tylko katalizator, ale i tak nie wiem czy to mi pomoże. Koszt oryginalnego to ok 2500 zł także srogo. Podobno są jakieś uniwersalne za ok 500 ale elektryk mówił że nie ma żadnej pewności, że to będzie jakoś normalnie działać. Może ktoś mi coś poradzić? Już nie wiem co mam robić.
Taxidriver:
Zaszalej kastracja elektr kata wytnij kat. zobacz ile pali bez.Jak się poprawi to wiesz gdzie szukać.
pesymista:
Mam rozumieć żeby wyłączyć katalizator elektrycznie bez fizycznego wycinania? A dwie sondy lambda które są za katem też wyłączyć?
Taxidriver:
Generalnie zacznij od początku czyli sprawdź rozrząd, hamulce w szczególności ręczny, czyszczenie EGR, i potem fizycznie kastruj może zapchany i leje paliwo tak jak by się wypalał.
Nawigacja
[#] Następna strona