Forum > Santa Fe (2006-

[Santa Fe CM] Za wysokie spalanie benzyny!

(1/4) > >>

Wicher:
Moja santafka wyposazona jest w silnik 2,7 V6 i spala srednio 18l/100km. W trasie przy spokojnej jezdzie 15l a w miescie to juz lepiej nie wspominac. Przebieg to 90 000 km.  Dodam ze wczesniej srednie spalanie bylo na poziomie 13l.
Wg kompa wszystkie parametry w normie, brak jakichkolwiek bledow.
Prosze o komentarze i wskazowki.

Miłek25:
Kiedy wymieniałeś świece??? Pytam ponieważ w samochodzie żony były już bardzo wypalone i wzrosło spalanie. Zanim do tego doszedłem to wymieniłem wszystkie cewki zapłonowe. Samochód był u dwóch mechaników i żaden na to nie wpadł.

cezaros:
fakt za wysokie spalanie benzyny mój góra 14 l po mieście łapie a na trasie schodzę do 12 w benzynie. Możliwe ze kat ci padł przez co komp dostaje sygnał zwiększenia dawki paliwa na wtryski ponieważ kat. ma za niską temperaturę spalin. Również jak kolega miłek proponuje zacznij od świec, bo to najtańsze ale pewnie znając życie zakończy się to u ciebie wymianą katalizatora. Cewki bym na razie zostawił w spokoju oznaka że padają to szarpiący silnik.

Wicher:
Dziekuje wszystkim za odpowiedzi.
Swiece juz wymienilem wiec to nie jest problem. Jestem umowiony z mechanikiem ktory jest podobno swietnym fachowcem i zobacze jak on zdiagnozuje usterke.
Pozdrawiam

[ Dodano: 2014-09-16, 19:44 ]
Witam ponownie i znowu prosze o pomoc !!!
Niestety jak dotad problem nie zostal rozwiazany a wrecz przeciwnie sytuacja sie pogorszyla. Wszystkie parametry w normie a auto pali juz srednio ponad 20 ltrs/100km.
Drugi problem to blad maty pojemnosciowej i czujnika napiecia pasow pasazera. Blad pojawia sie od czasu do czasu i tak naprawde nie wiadomo co jest przyczyna. Mechanicy i elektrycy rozkladaja rece a zdobyc czesci zapasowe graniczy z cudem.
Prosze o komentarze i wskazowki.
Pozdrawiam

mirek70:
Witam...

Koledzy posiadający taką wersję Santa FE 2.7 z LPG 4x4 jak wygląda u was spalanie LPG ? Znajomy chce kupić właśnie taką wersję i słyszał że spalanie wynosi średnio ok. 20 litrów ?

Dziękuję i Pozdrawiam

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej