Autor Wątek: [Santa Fe SM] Dziwny dźwięk przy skręcaniu w prawo  (Przeczytany 4223 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

yotshimitsu

• Gość
[Santa Fe SM] Dziwny dźwięk przy skręcaniu w prawo
« dnia: 16 Listopad 2013, 10:41:30 »
Witam,

Od pewnego czasu podczas skręcania w prawą stronę wydobywa się z tej strony dziwne turkotanie. Podczas jazdy na wprost czy skrętu w lewo cisza, im bardziej skręcam kierownicą tym bardziej odczuwany dźwięk, im większa prędkość także dźwięk jest wyraźniejszy. Myślałem że to końcówki drążka bo były do wymiany, jednak po wymianie brak zmian. Opony w ostatnim czasie wymienione na zimówki tutaj także brak zmian. Proszę o pomoc w temacie.

Offline cezaros

• Giełda
« Odpowiedź #1 dnia: 16 Listopad 2013, 11:58:24 »
Jeżeli zawieszenie miałeś sprawdzone i nic nie ma, to najbardziej prawdopodobny jest  przegub napędowy lub łożysko piasty koła. ciężko tak bez oglądania auta stwierdzić co to może być. A miałem już tak, że głupota była i u ciebie tez może być. Przyjechał do mnie kolega coś chrobocze w przegubie pewnie do wymiany, po  wymianie przegubu (i tak miał luz) dalej to samo. Okazało się że założył taką gumę z tyłu auta co to niby miała ładunek elektryczny odprowadzać do ziemi i to ona robiła ten hałas.

motaMK

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 16 Listopad 2013, 19:45:26 »
miałem podobnie
okazało sie że to przegub zewnetrzny
potem miałem problem z zakupem gdyż częsci nie są skatologowane
i pierwsze trzeba wymontować policzyć zęby itd.
po czym i tak musiałem przełożyć zębatke z ABSu od starego przegubu
gdyż w nowym (używanym) były inne
powodzenia

Offline Arni71

• Giełda
« Odpowiedź #3 dnia: 17 Listopad 2013, 15:56:15 »
"turkotanie" podczas skrętu - przegub zewnętrzny - i to przy takich dźwiękach to już na 99% wymiana i raczej nie pakowałbym się w używkę

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #4 dnia: 17 Listopad 2013, 18:00:41 »
Ilość zębów zew:27, ilość zębów wew:26, średnica 60mm, pierścień ABS 52 zęby średnica 85 mm- dla 2.0 i 2.0 CRDi 5MT4WD.

http://www.przeguby.pl/produkt/3921/hyundai-(27-26-60)52-e-94-santa-fe,-sonata-2000-2005/

Przegub pasuje też od Mitsubishi 3000GT.